середа, 23 березня 2022 06:40

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС має досягти нульової залежності від путінської Росії -  голова Європарламенту

ЄС має досягти нульової залежності від путінської Росії -  голова Європарламенту
У ЄС зробили обнадійливу заяву щодо відносин з РФ. Фото: pixabay.com

Євросоюз має позбутися залежності від путінської Росії у постачанні вуглецевих ресурсів, оскільки це питання енергетичної безпеки Європи.

Про це заявила президент Європейського парламенту Роберта Мецола під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні, пише "Укрінформ".

"Наші санкції тяжко уражають Росію, вони нарощувалися у відповідь на ескалацію путінського вторгнення в Україну. Позиція Європейського парламенту була дуже чіткою від початку: ми маємо досягти нульової залежності від Росії, і це має бути нашою головною метою. Ми маємо купувати енергію у друзів, а не у ворогів, і не фінансувати опосередковано цю війну щодня", - сказала Мецола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки санкції. "Челсі" на межі фінансової катастрофи

За її словами, ЄС має допомогти у диверсифікації постачання тим своїм членам, які на 100% залежать від російського газу. Це ж стосується сусідів Євросоюзу, які стикаються з безпрецедентним навантаженням, приймаючи українських біженців, і водночас усе ще не можуть досягти незалежності від дій Росії.

"Настав час для Європейського Союзу продемонструвати лідерство. Коли ми говоримо про наші кліматичні цілі та законодавство, - це не лише про Зелений курс, не лише про захист довкілля та клімату. Ми розглядаємо ці питання також з точки зору нашої безпеки. Якщо поглянути на це з позицій наших довгострокових цілей та Конференції щодо майбутнього Європи, ця робота спрямована на забезпечення нашої стратегічної незалежності як Євросоюзу", - підсумувала Мецола.

Країни ЄС у відповідь на вторгнення в Україну застосували до Росії вже чотири пакети безпрецедентних санкцій. Водночас вони не дійшли згоди щодо повної відмови від імпорту російських енергоресурсів - нафти й газу. Попри санкції, лише постачання цих енергоресурсів забезпечує кремлю близько $1 млрд щодня, що є опосередкованим фінансуванням агресії Росії.

З огляду на це країни Євросоюзу проголосили курс на зменшення енергетичної залежності від Росії, що передбачає диверсифікацію джерел постачання ресурсів, впровадження енергозбережних технологій та інноваційний розвиток відновлюваних джерел "чистої енергії" в рамках Зеленого курсу ЄС.

Зараз ви читаєте новину «ЄС має досягти нульової залежності від путінської Росії -  голова Європарламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути