четвер, 04 червня 2020 01:43

ЄС, Канада і Британія проти повернення Росії до G7

ЄС, Канада і Британія проти повернення Росії до G7
Країни "Великої сімки" проти повернення Росії до організації. Фото: Reuters

Пропозиція Дональда Трампа розширити G7 до G11, включивши туди Росію, Австралію, Південну Корею та Індію, викликало категоричне несприйняття у ЄС, Великій Британії та Канаді.

Ці країни випулили проти повернення Росії до "Великої сімки", повідомляє Голос Америки.

"Росію виключили з G7 після того, як вона кілька років тому вторглася у Крим, і вона залишається поза G7, бо продовжувала зневажати й демонстративно відкидати міжнародні правила та норми, і вона буде залишатися за межами й далі", – зазначив на прес-конференції прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

У свою чергу в Лондоні виявили готовність накласти вето на будь-яку пропозицію, яка дозволяла б відновлення участі Росії в організації: "Ми поглянемо на подробиці пропозицій США. Зазвичай країна, яка головує в організації, запрошує на зібрання інших керівників у якості гостей саміту. Росію усунули з групи країн G7 після того, як вона анексувала Крим, і ми ще не бачили свідчень змін її поведінки, які б виправдовували її повернення… Ми не підтримуємо відновлення її у якості члена групи", – сказав речник британського прем'єр міністра Бориса Джонсона.

Так само проти повернення Росії до G7 виступили в ЄС. До заяв Британії та Канади долучився Жозеп Боррель, посадовець Європейського Союзу, який відповідає за зовнішні відносини і безпеку. "G7 не може перетворитися на G8… допоки Росія не змінить свій курс. Досі цього не відбулося", – заявив він. Боррель зауважив, що хоча Сполучені Штати зараз головують у "Великій сімці", і президент Трамп як господар саміту може запрошувати різних гостей, проте Білий дім не може змінювати формат організації без згоди усіх інших членів.

Хоч Євросоюз не є офіційним членом "сімки", але очільники керівних органів ЄС: президенти Європейської ради і Європейської комісії як гості регулярно беруть участь у самітах "Великої сімки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресію Путіна зупинить перегляд Будапештського меморандуму — Резніков

Нагадаємо, Дональд Трамп, оголосивши перенесення саміту через пандемію Covid-19, висловився за проведення зустрічі у вересні. Він назвав G7 "застарілою групою країн" і додав, що запросить керівників Австралії, Росії, Південної Кореї та Індії на наступний саміт.

Зараз ви читаєте новину «ЄС, Канада і Британія проти повернення Росії до G7». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути