субота, 16 грудня 2023 01:35

ЄС готує для України запасний план

ЄС готує для України запасний план
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила про запасний план для України. Фото: my.ua

Європейський Союз готує на початок наступного року запасний план для надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

На саміті Євроради проєкт не змогли ухвалити через вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона наголосила на важливості перегляду багаторічного бюджету ЄС, оскільки нинішній був розроблений перед "чисельними кризами, з якими ми зіткнулися з моменту його ухвалення".

"Він був розроблений до пандемії, до війни Росії проти України, до важкої енергетичної кризи та інфляції, яку ця енергетична криза спровокувала. Зрозуміло, вона була задумана ще до близькосхідної кризи, не кажучи вже про постійно зростаючу кількість стихійних лих, свідками яких ми є", - пояснила фон дер Ляєн.

Наразі в ЄС "підійшли до межі нашого бюджету, щоб реагувати на ці несподівані кризи", тому в червні Комісія запропонувала посилити бюджет блоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан назвав умову скасування вето на €50 млрд для України

На саміті у Брюсселі 14-15 грудня 26 держав-членів ЄС підтвердили ключові пріоритети проєкту бюджету та погодилися надати додаткове фінансування для їх досягнення, розповіла президентка Єврокомісії.

"Це хороший результат. Угода також вирішує проблеми держав-членів, пов'язані з їхніми національними бюджетними обмеженнями. Таким чином, угода включає перерозподіл коштів та зміну пріоритетів поряд із новим фінансуванням", - йдеться у заяві.

За словами фон дер Ляєн, комбінація, перерозподіл ресурсів та нове фінансування "зажадала важкого вибору".

"Ми зробили цей вибір. Однак, на жаль, учора нам не вдалося досягти одностайності. Угорщина не змогла підтримати. На початку наступного року на нас чекає нова зустріч", - сказала вона.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 млрд євро на найближчі п'ять років, і таке рішення мають ухвалити всі країни-члени ЄС. Проте глава угорського уряду Віктор Орбан на саміті у Брюсселі наклав вето.

Зараз ви читаєте новину «ЄС готує для України запасний план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути