Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 12:02

Експерт попередив, що Путін може забрати собі Балкани

Експерт попередив, що Путін може забрати собі Балкани
Путін вже кілька років намагається розширити вплив на Балканах. Фото: lime.apostrophe.ua

Сербію і Чорногорію не варто обнадіювати перспективою на вступ в ЄС в 2025 році. Але Західні Балкани мають настільки серйозне геостратегічне значення, що їх слід прив'язати до Євросоюзу.

Як передає "Сегодня", про це пише Крістоф Шильц, кореспондент Die Welt. Він пояснює: "Це призвело б до безладів в багатьох державах Західних Балкан, ожививши старі легенди про зраду. З цієї точки зору рішення Єврокомісії стимулювати процес щодо вступу Західних Балкан до складу ЄС виглядає абсолютно правильним. Людям в цьому регіоні потрібні реальні перспективи".

І підкреслює: "При цьому велика небезпека того, що країни регіону виявляться в рядах ЄС, не досягнувши необхідної для вступу "зрілості". Але з урахуванням нинішньої розстановки сил для Брюсселя було б недозволеною розкішшю приймати рішення самостійно і тримати в підвішеному стані претендентів доти, поки вони не почнуть відповідати найсуворішим європейським критеріям по частині правової державності".

Шильц впевнений, що Західні Балкани - привабливий регіон як в геостратегічному, так і в економічному плані: "Росія, Туреччина, Китай, Саудівська Аравія і Катар ось уже кілька років намагаються розширити там свій вплив. Європейці біжать з цими державами наввипередки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін голосуватиме за себе в Криму - ЗМІ

"Для багатьох сербів Росія - братська країна, в Косово свої позиції зміцнює Туреччина, Китай будує важливі автомагістралі. Сьогодні для Європи мова йде про те, щоб в найкоротші терміни гарантувати собі вплив - при необхідності шляхом прискореної процедури щодо вступу в ЄС", - додав автор.

Він вважає, що якщо Західні Балкани в 2025 році не будуть прийняті в ЄС, то Сербію і Чорногорію захлиснуть масові заворушення: "Вони можуть перекинутися на сусідні країни, перетворивши їх в ласий шматок для такого стратега, як Володимир Путін".

Жан-Клод Юнкер, президент Єврокомісії, попередив балканські країни, які сподіваються приєднатися до ЄС, - жодна із них не зможе стати членом Євросоюзу, доки не вирішить всі прикордонні суперечки з сусідами. Про це Юнкер повідомив, звертаючись до депутатів Європарламенту у Страсбурзі, повідомляє Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Експерт попередив, що Путін може забрати собі Балкани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути