середа, 25 січня 2023 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Джонсон про вступ України до НАТО: Не кажіть мені про "ескалацію"

Джонсон про вступ України до НАТО: Не кажіть мені про "ескалацію"
Друг України Борис Джонсон перебував з офіційним візитом у Києві 22 січня 2023 року. Це не перший його візит до столиці після початку великої війни. Фото: ОП

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав прийняти Україну до Північноатлантичного альянсу.

Саме десятирічні зволікання у цьому питанні призвели до найкривавішої війни в Європі за 80 років. Про це Джонсон написав у статті для британського видання Daily Mail.

"Заради ясності, стабільності та довгострокового миру тепер ясно те, чого не було до вторгнення Путіна (президента РФ Володимира Путіна. – Gazeta.ua): Україна має приєднатися (до НАТО. – Gazeta.ua)", – наголосив він.

Політик відкинув усі побоювання щодо ескалації. Вважає, що Путін уже показав, на що здатний, навіть без найменших провокацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про НАТО: очікуємо більше, ніж відчинені двері

"Не говоріть зі мною про "ескалацію" чи ризик того, що ми якось спровокуємо Путіна, збільшивши нашу підтримку, до якогось нового жаху. Чому ми маємо боятися провокувати його, якщо він уже показав, що він зробить без найменшої провокації?", – наголосив Джонсон.

Він нагадав, що війна в Україні набула такого ступеня варварства, що окупанти знищують будинки цивільних українців. Тому політик не розуміє, "як ще може загострюватися конфлікт".

Джонсон зауважив, що не вірить у застосування Путіним ядерної зброї. Якщо диктатор пішов би на це, то втратив би залишки підтримки міжнародних партнерів, а також підтримки росіян. Однак "натиснута кнопка" все одно б не принесла йому жодного результату, вважає Джонсон.

"Це б не зупинило українців воювати", – наголосив британський експрем'єр.

22 січня Борис Джонсон відвідав Київ. Заявив, що країни-союзники допоможуть Україні виграти війну, розв'язану Росією, у 2023 році. Для цього українській армії необхідне постачання військової техніки, зокрема танків і літаків.

Торік президент Володимир Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції. Позаторік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО

Зараз ви читаєте новину «Джонсон про вступ України до НАТО: Не кажіть мені про "ескалацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути