понеділок, 07 червня 2021 13:17

Джихадисти вбили щонайменше 132 людини

Джихадисти вбили щонайменше 132 людини
Солдати патрулюють північну частину Буркіна-Фасо, яка стала об'єктом нападів джихадистів протягом останніх п'яти років / Getty Images

Щонайменше 132 людини, зокрема, семеро дітей, убили бойовики в селі на північному сході Буркіна-Фасо.

Ще 40 жителів поранені, коли бойовики проїхали через провінцію Яга в п'ятницю, 4 червня, і спалили там будівлі та ринок. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зімбабве почала вакцинацію населення

Президент африканської країни Рох Марк Крістіан Каборе назвав теракт "варварством" і оголосив триденну жалобу. Досі жодна організація не взяла на себе відповідальність. Проте в районі діють джихадисти, пов'язані з "Аль-Каїдою" та ІДІЛ.

Цей напад вважається найсмертоноснішим у Буркіна-Фасо за останні п'ять років. Генсек ООН Антоніо Гутерріш висловив обурення масовим убивством.

"Рішуче засуджую мерзенний напад і підкреслюю нагальну потребу, щоб міжнародне співтовариство подвоїло підтримку державам-членам у боротьбі з насильницьким екстремізмом і його неприйнятними людськими жертвами", - сказав його прессекретар Стефан Дюжаррік.

У березні цього року джихадисти вбили 137 осіб під час скоординованих рейдів селами на південному заході Нігера. Наступного місяця в Буркіна-Фасо вбили понад 50 осіб, зокрема двох іспанських журналістів та ірландського еколога.

За словами місцевої директорки правозахисної організації Human Rights Watch Корінн Дюфк, із січня кількість мирних жителів, убитих ісламістами в регіоні, перевищила 500 осіб.

"Приходять джихадисти, захоплюють пости оборони й колективно карають село, яке досі не контролювали. Це зразок поведінки, який бачили всюди в регіоні цьогоріч", - каже Дюфк.

"Очевидно, групи бойовиків збільшили оберти, щоб загострити ситуацію в Буркіна-Фасо, і перемістили зусилля в райони за межами безпосередньої досяжності контртерористичної коаліції, яку очолює Франція. Вона бореться з ними в прикордонних районах", - сказав старший дослідник Хені Нсайбія.

Понад 1 млн осіб стали вимушеними переселенцями через насильство в Буркіна-Фасо за останні два роки. А кількість нападів джихадистів почастішал попри присутність понад 5 тис. французьких військових, які очолюють контртерористичні сили в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Джихадисти вбили щонайменше 132 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути