понеділок, 21 березня 2022 08:00

Другий Нюрнберг для Путіна: петицію підписали понад 1 млн людей

Другий Нюрнберг для Путіна: петицію підписали понад 1 млн людей
Створення нового трибуналу закриє лазівку у міжнародному праві, яку Путін може використати, щоб ухилятися від правосуддя. Фото: eastnews.ua

Петицію за створення міжнародного судового трибуналу, який має стати подібністю до Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни, підписали вже понад 1,1 млн осіб.

Про це стало відомо з інформації на сайті, де пропозицію опублікували 14 березня. Підписати її може будь-яка людина.

Серед ініціаторів петиції - колишні прем'єр-міністри Великої Британії, британські політики, юристи, науковці та громадські діячі. Вони наполягають на створенні нового міжнародного трибуналу для розслідування дій президента Росії Володимира Путіна та його оточення, пов'язаних із війною в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін припустився семи фатальних помилок

Міжнародний кримінальний суд не може розслідувати агресію РФ без санкції Ради Безпеки ООН, на яку Москва накладе вето. Створення нового трибуналу закриє лазівку у міжнародному праві, яку Путін може використати, щоб ухилятися від правосуддя.

Президента РФ хочуть судити так само, як нацистських злочинців. Щоправда, Нюрнберзький процес розпочався після беззастережної капітуляції Німеччини за умов окупації союзниками її території.

Колишні прем'єр-міністри Великої Британії Гордон Браун і сер Джон Мейджор закликали створити новий міжнародний трибунал над президентом країни-агресора.

16 березня Міжнародний суд ООН постановив, що Росія має припинити воєнну агресію проти України.

Того ж дня у Київ приїхав прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан. Почав особисто збирати докази злочинів, які вчинила Росія проти України.

Зараз ви читаєте новину «Другий Нюрнберг для Путіна: петицію підписали понад 1 млн людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути