Ексклюзиви
субота, 29 травня 2021 08:01

Дрони зі штучним інтелектом уперше атакували без наказу людини

Дрони зі штучним інтелектом уперше атакували без наказу людини
Дрон STM несе вибухівку і вибухає при ударі об ціль / STM

Згідно зі звітом, підготовленим для ООН, в 2020 році автономні дрони з боєприпасами "вистежували" людські цілі та атакували без наказу людини. Це підняло питання про зброю зі штучним інтелектом, яка здатна вбивати людей.

Дрон-квадрокоптер Kargu-2, вироблений турецькою компанією STM, був задіяний в березні 2020 року під час конфлікту між урядовими силами Лівії і військовою групою на чолі з командувачем Лівійської національної армії Халіфою Хафтаром. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботи перевіряють школярів на коронавірус

Звіт опублікований в березні 2021 року. Його отримав журнал New Scientist. В ньому детально описується, як дрон "вистежив" Хафтара, коли той відступав, і атакував його.

"Летальні автономні системи ураження запрограмовані для атаки цілей без необхідності передачі даних оператору", - йдеться в звіті.

Дрони здатні атакувати людей за власною ініціативою. Немає даних, скільки жертв нанесли такі бойові автономні машини зі штучним інтелектом.

Зак Калленборн з Національного консорціуму з вивчення тероризму і реагування на нього в Меріленді, США, каже, що ця подія серйозно непокоїть, враховуючи, що системи штучного інтелекту не завжди може правильно інтерпретувати візуальні дані.

Джек Уотлінг з британського оборонного аналітичного центру Royal United Services Institute каже, що дрони знаходяться в сірій зоні, коли справа доходить до регулювання зброї зі штучним інтелектом. Адже тільки оператори знають, чи машини управляються віддалено в діють автономно.

Зараз ви читаєте новину «Дрони зі штучним інтелектом уперше атакували без наказу людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути