четвер, 13 квітня 2023 21:30

Документи Пентагону "злив" 21-річний нацгвардієць Джек Тейшейра. Його арештували - ЗМІ
Оновлено

Документи Пентагону "злив" 21-річний нацгвардієць Джек Тейшейра. Його арештували - ЗМІ
Журналісти встановили, що документи опублікував Джек Тейшейра. Фото: NYT

З'явилась інформація, що секретні документи Пентагону "злив" 21-річний службовець Військово повітряних сил Національної гвардії США Джек Тейшейра.

Він живе у штаті Массачусетс, передає New York Times.

Його сьогодні планують заарештувати, передає Reuters.

Тейшейра керував приватною онлайн-групою під назвою Thug Shaker Central. Там перебувало близько 20-30 людей, переважно молодих чоловіків і підлітків. Їх об'єднувала спільна любов до зброї, расистських мемів і відеоігор.

"Двоє офіційних осіб США підтвердили, що слідчі хочуть поговорити з авіатором Тейшейрою про витік урядових документів до приватної онлайн-групи. Один із чиновників сказав, що пілот Тейшейра може мати інформацію, яка має значення для розслідування", – йдеться у повідомленні.

Його фото знайшли у соцмережах. Учасники групи кажуть, що Тейшейра був старшим, ніж більшість учасників групи. Він вважався беззаперечним лідером. Один із його друзів сказав, що Тейшейра через свою роботу мав доступ до документів розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФБР підібралося до підозрюваного у "зливі" секретних документі

The Times змогла зв'язати Тейшейру з іншими членами групи Thug Shaker Central через його профіль в онлайн-іграх та інших записах. Деталі інтер'єру його будинку дитинства, опубліковані в соцмережах на сімейних фотографіях, збігаються з деталями на полях деяких фотографій секретних документів.

Тейшеру підвищили до льотчика першого класу у липні 2022 року.

Не відразу було зрозуміло, як він отримав доступ до таких документів. Посадові особи в уряді США, які мають дозвіл безпеки, часто отримують такі документи щоденними електронними листами. Про це The Times сказав один чиновник. Він додав, що ці листи можуть потім автоматично пересилатися іншим людям.

Мати підозрюваного Дон Тейшера підтвердила, що її син був членом ВПС Національної гвардії. Сказала, що останнім часом він працював у нічні зміни на базі на Кейп-Коді. За її словами, останніми днями він змінив номер телефону. Потім журналісти бачили біля будинку особу, схожу на Джека Тейшеру. Вони поспілкувалися з чоловіком, який спілкувався з його матір'ю на ганку. Репортери спитали його про Джека.

"Йому потрібен адвокат, якщо справи йдуть так, як зараз. Федерали скоро з'являться, я впевнений", – сказав невідомий чоловік.

Учасники групи кажуть, що не хотіли поширювати секретну інформацію. Документи, за їхніми словами, почали привертати більшу увагу лише тоді, коли один із підлітків опублікував кілька десятків з них на публічному форумі. Звідти їх підхопили російськомовні Telegram-канали, а потім The New York Times.

"Цей хлопець був християнином, виступав проти війни, просто хотів повідомити декому зі своїх друзів про те, що відбувається", – сказав один з учасників.

Оновлено 21:29. Підозрюваного заарештували, передає Reuters.

Оновлено 22:50. Генеральний прокурор США Меррік Гарланд підтвердив, що підозрюваний заарештований.

Оновлено 02:22. Тейшейр фотографував секретні документи на своїй кухні. Увагу звернули на гранітну стільницю з характерним візерунком і білу плитку для підлоги. Подібне видно і на сімейних фотографіях, які в Мережі розміщував один з близьких родичів військового.

Пентагон ще оцінює масштаби витоку секретної інформації, яка містила інформацію про боєздатність української армії і дії американських союзників. Міністру оборони США Ллойду Остіну вперше повідомили про "злив" 6 квітня. Наступного дня він почав скликати вищих керівників на щоденній основі.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Документи Пентагону "злив" 21-річний нацгвардієць Джек Тейшейра. Його арештували - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути