середа, 21 липня 2021 12:46

До краю космосу запустять повітряну кулю завбільшки з футбольне поле

До краю космосу запустять повітряну кулю завбільшки з футбольне поле
Новий телескоп буде підніматися над земною атмосферою на величезній повітряній кулі / SWNS

Міжнародна команда вчених запустить найбільшу у світі повітряну кулю, завбільшки з футбольний стадіон, і доставить на ній телескоп з широким полем зору до краю космосу.

Телескоп, який конкуруватиме зі знаменитим американським Hubble, називатиметься SuperBIT, тобто "Телескоп із надтиском із повітряною кулею". Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільярдер Безос злітав у космос

Цей телескоп почне літати над Землею у квітні наступного року. Проєкт вивчатиме темну матерію, яка становить 4/5 простору космосу, і наноситиме на карту її за допомогою техніки, званої гравітаційним лінзуванням.

SuperBIT обійшовся в $2 млн, у порівнянні з майже $5 млрд для НАСА за Hubble. Він зможе з ним конкурувати. Розмістивши телескоп за межами земної атмосфери, вчені зможуть бачити світло далеких галактик, не спотворюючи його. Він матиме дзеркало діаметром у пів метра і перебуватиме на висоті майже 40 км на величезній гелієвій повітряній кулі.

Повітряні кулі "надтиску", розроблені НАСА, змінили правила гри, оскільки попередні повітряні кулі могли літати тільки кілька ночей і були нестабільними. Повітряні кулі "надтиску" розроблені таким чином, щоб могли утримувати гелій протягом кількох місяців.

"Нова технологія повітряних куль робить відвідування космосу дешевим, легким і екологічно чистим. Крім створення космічного телескопа, наша команда успішно випробувала всі види електронних і механічних систем, які можуть бути використані в майбутніх супутниках", - каже аспірант Університету Торонто Мохамед Шаабан.

Повітряна куля злітатиме з околиць гірськолижного міста Ванака на Південному острові Нової Зеландії. SuperBIT - результат співпраці вчених з Нової Зеландії, Великої Британії, Канади та США.

Найбагатша людина планети Джефф Безос поділився враженнями від польоту в космос. За словами мільярдера, суборбітальний політ на кораблі New Shepard перевершив його очікування.

Зараз ви читаєте новину «До краю космосу запустять повітряну кулю завбільшки з футбольне поле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути