середа, 06 січня 2021 06:45

Дівчина з прапором у руках стала символом перемоги над загарбниками

Дівчина з прапором у руках стала символом перемоги над загарбниками
"Жана Д'арк під час коронації Карла". Картина французького художника Жан-Огюста-Домініка Енгра 1854 року / Wikipedia

6 січня 1412-го народилася Жанна д'Арк. Вона прожила лише 19 років, але стала католицькою святою і національним героєм Франції за ключову роль в Столітній війні між Францією та Англією.

Жанна народилася у Жака д'Арк та Ізабели Ромі в маленькому містечку на північному сході Франції. На момент її народження англійці та їх союзники контролювали велику частину Франції, включаючи міста Париж, Бордо і Реймс.

Крім англійської загрози, герцог Бургундський оскаржив право дофіна, тобто спадкоємця престолу, Карла Орлеанського на французький трон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снаряд розколов навпіл шолом воєначальниці

Жанна стверджувала, що вперше отримала божественне одкровення у 13 років в саду свого батька, коли начебто їй явилися святі Михайло, Катерина і Маргарет, та сказали вигнати англійців з країни. У 16 років вона правильно передбачила результат битви французькому командиру, який погодився відвести її до дофіна.

Неграмотна фермерська дівчина зробила на Карла сильне враження. Вона стала подорожувати з ним і давати поради французьким воєначальникам. Неясно, якою саме була її роль у кампанії, але більш, ніж просто символічна. Вона несла прапор, а не зброю, і пізніше свідчила, що не вбила жодного ворожого солдата. Вона стала одним із основних натхненників зняття облоги Орлеана. За це її прозвали Орлеанська діва.

Звільнення міста потрясло англійців і вперше за довгі роки переконало французів наступати. Поради Жанни та її харизма сприяли просуванню сил Карла і вигнанню англійців і бургундців. Французи знову захопили Труа і звільнили Реймс - традиційне місце коронації французьких монархів. Там дофін коронувався як французький монарх.

Згодом Жанна потрапила в полон бургундців. Її віддали під суд англійцям. Розповіді про судовий процес займають чільне місце в міфах про Жанну, начебто вона вправно ухилялася від спроб англійців змусити визнати себе єретичкою. Зрештою, суд все одно визнав її винною, і 30 травня 1431-го Жанну спалили на багатті в Руані.

Посмертно Церква її реабілітувала від звинувачень в єресі в 1455-му. На той час англійці вже програвали, і Орлеанська діва стала головним символом перемоги.

Її оголосив національним символом Франції Наполеон в 1830-му. Католицька церква канонізувала в 1920-му.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина з прапором у руках стала символом перемоги над загарбниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути