неділя, 21 травня 2017 12:18

"День йоду": Петербург охопила масова паніка через фейкову аварію на АЕС

"День йоду": Петербург охопила масова паніка через фейкову аварію на АЕС
Жителі Петербургу розкупили річний запас йоду після чуток про аварію на Ленінградській АЕС. Фото: РИА Новости

21 травня 2008 року увійшов в історію Росії як "день йоду". Пік паніки припав на Санкт-Петербург. Люди за день розмели в аптеках весь йод. Розкупили молоко, консерви і дозиметри. Дехто взяв дітей і поїхав до далеких родичів. А фанати комп'ютерної гри S. T. A. L. K. E. R. вивчали способи виживання після ядерної катастрофи.

Паніка виникла через чутки про викид радіації на Ленінградській атомній електростанції. Офіційні особи та представники ЛАЕС посилено спростовували інформацію. Радіаційний фон не перевищував норми. Але інтернет і "сарафанне радіо" зробили свою справу, пише "Новая Газета".

"Фонтанка" наводить розповідь свідка тих подій.

"Прокинувшись ранком 21 травня, я не відразу звернув увагу на кількість повідомлень у стільниковому телефоні. Їх було 13. Усі приблизно одного і того самого змісту – під Петербургом учора прогримів вибух. Над Сосновим Бором (місто, де розташована ЛАЕС. – Gazeta.ua) виріс ядерний грибок. Усі, хто вижив (їх небагато) доставлені в лікарні. Ленінградська, Новгородська і Псковська області, Санкт-Петербург і Карелія готуються до масової евакуації. Чесно кажучи, коли такі повідомлення надсилають твої хороші знайомі, не повірити складно", – розповідає чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через чутки про пожежу на Хмельницькій АЕС паніка докотилася аж до Вінниці

У садочках дітей перестали виводити гуляти надвір. У школах повісили оголошення, в яких рекомендували батькам давати дітям йод. Автори посилалися на Комітет з охорони здоров'я Петербурга. Комздрав від цієї ініціативи відхрестився. Але петербуржці кинулися до аптек. Розкупили річний запас йоду. Ціна на препарат підскочила на 200%. Паніку вдалося зупинити лише через три дні.

Керівники ЛАЕС назвали інформацію про радіаційний викид "інформаційним тероризмом". Пізніше петербуржці припускали, що чутки могли поширити хулігани. Або аптечні мережі, щоб збути залежану продукцію.

Утім, чутки виникли не на порожньому місці. 15 травня на станції сталася нештатна ситуація. Спрацювала система захисту третього реакторного енергоблоку. За запевненнями керівництва ЛАЕС, нічого серйозного не було. Несправність швидко усунули. 18 травня для короткого ремонту був зупинений 4-й реактор ЛАЕС. 21 травня його знову включили в енергомережу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни в паніці: порівнюють вчорашній вибух на АЕС з Чорнобилем

Схожий інцидент стався в Петербурзі у грудні 2015-го. Щоправда, масштаби паніки були меншими. 18 грудня в турбінному залі на другому енергоблоці ЛАЕС тріснула труба з парою. Вона заповнила приміщення і вийшов за межі електростанції. Очевидці виклали в інтернет фотографії хмари над Сосновим Бором. Співробітників ЛАЕС відпустили додому. Другий енергоблок зупинили вручну. Викид був радіоактивним, вважають фахівці.

Зараз ви читаєте новину «"День йоду": Петербург охопила масова паніка через фейкову аварію на АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути