субота, 18 серпня 2018 15:11

Чому Меркель терпить Путіна-"мачо"

Чому Меркель терпить Путіна-"мачо"
Образ "мачо"-Путіна набрид Меркель, але вона змушена домовлятися з ним

Між Росією та Німеччиною закінчився "льодовиковий період". Вони зблизилися і тепер шукають спільні точки. Це стало можливим завдяки діям та висловлюванням американського президента Дональда Трампа, вважають німецькі журналісти.

Голова Кремля Володимир Путін - втілення нового націоналізму. Канцлер Німеччини Ангела Меркель - ікона західного лібералізму. Вона знає, що Росія заперечує підтримку сепаратистів в Україні, свою причетність до катастрофи борту МН17 і отруєння Скрипалів. Але Німеччина і Росія зараз об'єднуються перед обличчям спільного ворога - політики США, написав німецький журналіст Моріц Кох для Handelsblatt.

Під час саміту у Гельсінкі Трамп мало не обіймав Путіна за шию. Але його захоплення Росією мало що значить на фоні санкцій, які розробляє його апарат і понад усе - Конгрес. Нещодавно оголосили запровадження нових заходів через отруєння Скрипалів. Вони заблокують економіку Росії, а значить, нашкодять німецьким інтересам. Зокрема, будівництву "Північного потока-2".

"Ми виступаємо проти антиросійських санкцій з боку США, якщо вони виходять за межі Росії", - заявили у партії Меркель нещодавно.

Інша точка дотику - вихід США із Іранської ядерної угоди. Її уклав колишній американських президента Барак Обама. Трамп пригрозив Росії, європейським країнам і Китаю санкціями, якщо вони не припинять відносини з Іраном. Москва і Берлін визнали такі заяви незаконними.

Відносно України і Сирії у двох завжди були протилежні погляди. Все, що намагатиметься зробити Меркель - переконати Путіна продовжувати транзит газу через Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке ж весілля без бійки - соцмережі сміються над поїздкою Путіна до Австрії

Путін і Меркель мають багато спільного - майже одного віку, розмовляють мовами один одного. Обох їх пов'язує НДР - Меркель там народилася, а Путін працював там шпигуном. Знаходяться при владі приблизно однаковий час - російський президент з 2000-го, канцлер - з 2005-го. Меркель - єдиний старий політик, який лишився. Всі інші - американські президенти, прем'єри Британії - пішли.

Путін досліджує канцлера, тисне на неї і не соромиться методів КДБ. Примушує чекати протягом годин, аби довести свою владу. 2007-го Меркель відвідувала Путіна і тут до кімнати зайшов його лабрадор. Канцлер боїться собак. Лідер Кремля пізніше переконував, що не знав цього. Він майстер "відмазуватися". Але Меркель уже втомилася від його образу "мачо". Під час зустрічі G20 Путін щось начитував їй, піднявши вказівного пальця. Канцлер закотила очі, демонструючи нудьгу.

Тепер їй доведеться проковтнути неприємні очевидні факти і налагоджувати діалог. Але великого прориву від зустрічі чекати не варто, підсумовує Кох.

Меркель намагається зберегти свою владу за будь-яку ціну. Тому постійно змінює точку зору, розвертає її на 180º і у внутрішній, і у зовнішній політиці. Зараз ситуація із коаліцією хитка, Меркель чіпляється за виживання. Головне для неї - зам'яти проблеми.

"Останні 13 місяців я не бачу великого суперництва з Путіним. Якби я був Путіним, я був би задоволений Меркель", - каже німецький журналіст Борис Райтшустер.

Зараз ви читаєте новину «Чому Меркель терпить Путіна-"мачо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути