неділя, 27 січня 2019 20:56

"Червоні хустки" проти "жовтих жилетів" - у Франції вийшов новий рух

"Червоні хустки" проти "жовтих жилетів" - у Франції вийшов новий рух
http://ru.rfi.fr

У неділю, 27 січня, у Парижі, почався "Марш на захист республіканських свобод". Учасники маршу зібралися о 14 годині на площі Насьон. Організатори маршу заявляють, що мета заходу - "захист демократії і інститутів країни" перед лицем насильства.

В соціальних мережах близько 10 тис. осіб вже підтвердили свою участь, ще 27 тисяч поставили відмітку "зацікавлені", пише rfi.

"Це заклик до мовчазної більшості, яка ховається вдома протягом десяти тижнів", — заявив ініціатор маршу Лоран Сульє.

Ідея маршу, як і рух "жовтих жилетів", зародилася в соціальних мережах. Лоран Сульє, інженер з Тулузи, створив у грудні 2018 року сторінку під назвою "СТОП. Вже досить!" коли зрозумів, що рух "жовтих жилетів" не йде на спад. За його словами, він кинув цей заклик, як "кидають пляшку в море".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жовті жилети" планують йти на вибори в Європарламент

"Я був шокований насильством і непрощенним поведінкою під час демонстрацій жовтих жилетів, а також погрозами щодо виборних посадових осіб і журналістів", — сказав він.

Спочатку Лоран Сульє припускав організувати марш на підтримку президента країни Емманюеля Макрона 20 січня. Однак на прохання який приєднався до ініціативи руху "червоних хусток" марш був перейменований і перенесено на 27 січня. Це рух в чому поділяє претензії "жовтих жилетів", але вважає неприйнятними їхні методи.

"Гнів був почутий, претензії були законними, але ми засуджуємо форму, систематичне насильство, ненависть до журналістів. Сьогодні ми не перебуваємо в соціальній суперечці", - заявив пресі Лоран Сульє.

Група "червоних хусток" виникла в кінці листопада. Обраний ними символ прийшов з Байони, де щорічно проводиться свято з забігами биків, учасники якого пов'язують навколо шиї червону хустку. Спочатку це був протест проти блокади доріг в Воклюзе, в департаменті Приморські Альпи. Поступово до руху приєдналися жителі інших регіонів країни. В даний час в асоціацію "червоних хусток" входить 38 тисяч осіб. Його учасники проводять кампанію за "відновлення громадського порядку та індивідуальних свобод". За словами L'Obs, сторінку "червоних хусток" у фейсбуці веде Тео Пулярд, працівник пекарні в Кемпері, нині віце-президент асоціації. Саме він займався адміністративними процедурами при організації маршу в Парижі.

"У Франції існує соціальна нерівність, але вона вирішується шляхом діалогу, а не шляхом насильства", - заявив в неділю вранці Тео Пулярд каналу Europe 1.

Партія "Вперед, Республіка" не бере участі в марші, хоча окремі її члени заявили, що будуть присутні. Група "червоних хусток" також прагне відокремити ідею від маршу від заходу на підтримку Емманюеля Макрона.

Поліція Парижа розігнала учасників демонстрації "жовтих жилетів", які збиралися провести першу "жовту ніч" на площі Республіки.

Зараз ви читаєте новину «"Червоні хустки" проти "жовтих жилетів" - у Франції вийшов новий рух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути