четвер, 27 серпня 2020 12:41

Через виверження вулкана розколовся острів

Через виверження вулкана розколовся острів
Вибух Кракатау – літографія 1888 року / Wikipedia

27 серпня 1883-го, о 10-й ранку за місцевим часом, на індонезійському острові Кракатау розпочалося виверження вулкана - найбільше з будь-коли задокументованих. Потужність - в 13 тис. разів більша, ніж вибух атомної бомби "Малюк", скинутої 1945-го на Хіросіму.

Вулкан міститься на маленькому безлюдному острові між Явою і Суматрою. Активність розпочалася 20 травня і значно посилилася 26 серпня. Вранці наступного дня сталися чотири потужних викиди-вибухи, внаслідок яких кам'яна порода піднялася на висоту до 50 км, а попіл — до 80 км і випадав ще 10 днів у радіусі до 5 тис. км. Сила вибухів була такою, що її відчули в Австралії за 3-4 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під шаром лави знайшли будинки й тіла людей

Під час третього викиду відкололися дві третини острова й утворилися хвилі заввишки до 40 м, які зруйнували на Яві і Суматрі 165 міст і поселень, призвели до загибелі понад 36,4 тис. осіб. Хвилі зійшли нанівець, сім разів обійшовши Землю. Загальну кількість жертв оцінюють у 120 тис. осіб.

Сам острів розколовся, і його дві третини пішли під воду, а сусідні дві мілини стали островами - згодом їх розмили океанічні води. Пил і попіл від виверження оповив Землю і призвів до зниження температури на планеті на 1,2 градуса. Вміст сірки в атмосфері виріс настільки, що кілька десятиліть на Землю падали кислотні дощі.

Крім Кракатау, який досі активний, в Індонезії є ще 130 активних вулканів - більше, ніж у будь-якій іншій країні.

Зараз ви читаєте новину «Через виверження вулкана розколовся острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути