понеділок, 24 серпня 2020 08:21

Під шаром лави знайшли будинки й тіла людей

Під шаром лави знайшли будинки й тіла людей
Вулкан Везувій, що спав майже 800 років, раптом прокинувся і разом знищив кілька римських міст. Фото: How Stuff Works

Під час виверження вулкана Везувій на півдні нинішньої Італії 24 серпня 79 року загинуло населення Помпеї. Місто раптово накрила лава – за день воно опинилося під 6–7-м шаром попелу й каміння.

Місто Помпеї заснували у VII-VI століттях до нашої ери. Вулкан Везувій, що спав майже 800 років, раптом прокинувся і разом знищив кілька римських міст. Попіл вулкана засипав міста та зберіг їх майже в первозданному вигляді. В Помпеях понад 2 тис. міщан загинули від смертельних випарів фосфору та під уламками порід. Наприкінці дня місто повністю опинилися під товстим шаром попелу та пемзи завтовшки 6-7 м. Про Помпеї забули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули не менше 35 тис. людей

Близько 1600-го італійці випадково помітили поховане місто. Розкопки виявили під багатометровою товщею лави вулиці, будинки з повним облаштуванням та люди й тварини, які не встигли врятуватись. Зараз музей просто неба в Помпеї - об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Нині це найбільший у світі музей просто неба.

Помпеї відомі нам тепер не тільки своїми фресками, мозаїками і храмами, але і вулицями і будинками, гіпсовими зліпками тіл загиблих. Геркуланум вивчений гірше і тому не користується такою популярністю.

У Калабрії на півночі Італії стався перший поштовх землетрусу 5 лютого 1783-го. Останній з п'яти сильних поштовхів зафіксували 28 березня того року. Сотня слабших трусили регіон ще кілька років.

Зараз ви читаєте новину «Під шаром лави знайшли будинки й тіла людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути