неділя, 24 березня 2024 05:31

Через п'яного капітана сталася найбільша екологічна катастрофа на Алясці

Через п'яного капітана сталася найбільша екологічна катастрофа на Алясці
Мертвий кит лежить на забрудненому узбережжі Аляски ФОТО: juneauempire

Танкер Exxon Valdez напоровся на риф у затоці Принца Вільгельма біля Аляски 24 березня 1989-го. Розлилося 40 тис. тонн нафти.

Це один із наймасштабніших випадків забруднення нафтою в історії США. Спроби зібрати речовину нічого не дали - вітер розігнав її на 160 км. Забрудненою виявилась понад 1 тис. км берегової лінії. Сотні тисяч тварин і птахів постраждали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У газ почали додавати речовини з запахом після загибелі 300 учнів

Розслідування з'ясувало, що під час аварії капітан танкера Джозеф Хезелвуд був п'яний. За штурвал пустив несертифікованого працівника. Той не впорався з керуванням важким танкером. Хезелвуда засудили за халатність. Оштрафували на $50 тис. і 1000 год. громадських робіт. За 2 роки суд Аляски зняв із нього звинувачення, керуючись законом, за яким не можна судити тих, хто повідомив про витік нафти.

Компанія Exxon під тиском природоохоронних організацій погодилась виплатити $100 млн штрафу. За 10 років також мали віддати $1 млрд на очищення узбережжя. Однак пізніше того ж року компанія домовилася зі штатом Аляска - замість 1 млрд заплатили $25 млн.

Аварія танкера Exxon Valdez є однією з найбільш спустошливих катастроф на морі. Цей регіон був середовищем життя лосося, морської видри, тюленя та морських птахів. Протягом перших кількох днів густа плівка нафти покрила велику область протоки.

Зараз ви читаєте новину «Через п'яного капітана сталася найбільша екологічна катастрофа на Алясці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути