Ексклюзиви
понеділок, 21 квітня 2008 16:48

Через глобальне потепління в Україні з"явилися субтропічні метелики

Через глобальне потепління в Україні з"явилися субтропічні метелики

У Здолбунові на Рівненщині з"явився найбільший у Європі метелик. Дотепер ці комахи мешкали лише на півдні Франції, на Кавказі та у Криму. Велетенську гусінь у власному садку у липні минулого року побачив Віктор Брудновський. Рівно за дев"ять місяць з лялечки з"явилася красуня - грушева павиноочка.

Поява субтропічних метеликів на Рівненщині – сенсація і для місцевих науковців. За всю свою практику вони жодного разу не зустрічали цих комах на заході України. Грушева павиноочка – має найбільші розміри крил серед метеликів усієї фауни. Тому її занесено до Червоної книги. Поява у непритаманних для них широтах свідчить про глобальну зміну клімату, переконують науковці.

Ростислав Шикула, ентомолог: "Поява його в нас уже свідчить про кліматичні умови, в нас уже наближаються трішки до тепліших. Можу в глибині душі заспокоїтися, що екологічна ситуація в деяких районах нашої області стає кращою. Тому що такий примхливий вид як грушева павлиноочка змогла розмножитися тут і вільно себе почувати".

Наразі метелик мешкає в оселі Віктора Брудновського. Чоловік створює красеню найкомфортніші умови. Хоча науковці переконують: утримувати вдома грушеву неможливо - метелик вибагливий до світла, температури та їжі. Через великі крила та тіло, що заважають йому швидко пересуватися, комаха веде нічний спосіб життя. Харчується лише нектаром нічних квітів, соком плодових дерев. Тож за прогнозами ентомологів, життя цього метелика буде коротким. І за найкращих умов у неволі він проживе до літа, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потепління в Україні з"явилися субтропічні метелики ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути