пʼятниця, 05 березня 2021 07:00

Черчилль виголосив промову, з якої розпочалася Холодна війна

Черчилль виголосив промову, з якої розпочалася Холодна війна
Фултонська промова Черчилля / Wikipedia

5 березня 1946-го прем'єр Великої Британії Вінстон Черчилль виголошує одну з найвідоміших своїх промов, в якій засуджує політику СРСР в Європі. Фултонська промова стала початком Холодної війни.

"Від Штеттіна на Балтиці до Трієста на Адріатиці по всьому континенту опустилася залізна завіса", - заявив Черчилль.

Черчилль був переобраний прем'єром у 1945-му. Як британський лідер був запрошений до Вестмінстерського коледжу в місті Фултон, США, де виступив з промовою.

Президент США Гаррі Трумен був поруч із Черчиллем і уважно слухав промову. Британський лідер почав із вихваляння США, які, за його словами, стояли на вершині світової потуги. Проте незабаром стало зрозуміло, що основна мета виступу в тому, щоб відстоювати ще тісніші "особливі відносини" між США і Великою Британією – "великими державами англомовного світу, які мають координувати дії в організації та управлінні післявоєнним світом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачов відзначив 90-річний ювілей через Zoom

Зокрема, Черчилль застеріг від експансіоністської політики СРСР. Крім "залізної завіси", за якою опинилася Східна Європа, британський прем'єр говорив про "п'яту комуністичну колону", яка діє в Західній та Південній Європі. Проводячи паралелі з катастрофічним умиротворенням Гітлера перед ІІ світовою війною, він казав, що у відносинах з Москвою немає "нічого, чим би Кремль не захоплювався так сильно, як сила, і нічого, чого б Москва не зневажала більше, ніж військову слабкість".

Трумен і багато інших офіційних осіб у США тепло прийняли виступ. Вони вірили, що СРСР прагне до розширення, і тільки жорстка позиція може стримати Москву.

Фраза Черчилля про "залізну завісу" відразу увійшла в офіційну лексику Холодної війни. Американські офіційні особи з меншим ентузіазмом сприйняли заклик Черчилля до "особливих відносин" між США і Великою Британією. Хоча вони вважали англійців цінними союзниками в Холодній війні, також розуміли, що міць Британії йде на спад, і не збиралися бути пішаками в іграх Британської імперії, яка розвалюється.

У Москві Сталін засудив промову як "розпалювання війни" і назвав слова Черчилля про "англомовний світ" імперіалістичним "расизмом". Британці, американці та росіяни, союзники у війні проти Гітлера, менш ніж за рік після завершення ІІ світової війни, опинилися по різні сторони "барикад" Холодної війни.

Зараз ви читаєте новину «Черчилль виголосив промову, з якої розпочалася Холодна війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути