четвер, 21 жовтня 2021 04:37

Людині вперше успішно пересадили нирку від генномодифікованої свині

Людині вперше успішно пересадили нирку від генномодифікованої свині
Орган виробляє таку ж кількість сечі, як і пересаджені людські нирки. Фото: Reuters

У США людині вперше успішно пересадили нирку від генномодифікованої свині.

Після трансплантації не сталося відторгнення органу, повідомляє Reuters. Операцію проводили у медичному центрі Лангон при Університеті Нью-Йорка.

"Хірурги використали свинячу нирку, гени якої змінили так, аби її тканини більше не містили молекул, що викликають миттєве відторгнення органу", - йдеться у повідомленні.

Нирку отримав пацієнт, у якого діагностували відмирання мозку та порушення функції нирок. Його родина погодилася на експеримент перш ніж відключити пацієнта від засобів життєзабезпечення.

За три дні медики не помітили жодних проблем. Орган виробляє таку ж кількість сечі, як і пересаджені людські нирки. Крім того, високий рівень креатиніну у пацієнта повернувся до норми після трансплантації.

Цей експеримент має відкрити шлях для випробування таких трансплантацій у пацієнтів із термінальною стадією ниркової недостатності. Вчені припускають, що важкохворим пацієнтам пересаджуватимуть свинячу нирку, доки не стане доступним людський орган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за 20 років в Україні пересадили рогівку ока

Генетично змінена свиня має назву GalSafe. У грудні 2020 року регулятор США дозволив використовувати таких тварин як їжу для людей із алергією на м'ясо. Однак медичні вироби з таких свиней все ще потребують спеціального схвалення. Інші дослідники вважають, що свині GalSafe можуть бути джерелом для трансплантації різних органів.

У США понад 90 тис. людей очікують на трансплантацію нирки. Час очікування органу може становити три-п'ять років. Наразі на трансплантацію нирки в Україні чекають близько 200 людей.

Зараз ви читаєте новину «Людині вперше успішно пересадили нирку від генномодифікованої свині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути