Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2022 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Чехія готується прирівняти до нацистської мітку на техніці РФ

Чехія готується прирівняти до нацистської мітку на техніці РФ
Танк російських загарбників з символом Z. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua/photos

У Чехії хочуть прирівняти символ "Z", який використовують російські окупанти в Україні, до нацистської свастики і притягати до відповідальності за його використання.

Можливі санкції за таку мітки підтвердили в поліції і міністерстві внутрішніх справ Чехії, пише Seznam Zpravy.

"Так, у співпраці з прокуратурою йде збір матеріалу, який присвячений цьому. Але я хотів би зазначити, що кожен окремий випадок буде оцінюватися окремо", – сказав представник поліції Ондржей Моравчик.

Символ "Z", який неправомірно використовується для підтримки вторгнення в Україну, свідчити про схвалення російської агресії, зазначила речниця міністерства внутрішніх справ Хана Мала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морпіхи і гвардійці "підсмажили" техніку окупантів у Маріуполі

"Наша правова система не містить переліку заборонених символів, контекст завжди важливий. Органи, які беруть участь у кримінальному провадженні, переслідують не використання символів чи літер самих по собі, а конкретні дії та наміри.

Таким чином, можливі кваліфікації за статтею 405 Кримінального кодексу, а саме заперечення, схвалення, допит або виправдання злочинів проти людяності чи військових злочинів чи злочинів проти миру", – додала Мала.

Символ "Z" з'являвся на території Чехії лише кілька разів. Одну з міток зафіксував речник поліції Пардубіце Іржі Сейкора. На місцевому вокзалі він сфотографував пасажирів із чорними валізами, на яких була намальована "Z".

Техніка окупантів в Україні має додаткові ознаки, які вказують на напрям руху. Наприклад, Z на кузові - наступ на Харків. Також на цьому напрямку помічена Росгвардія (кадирівці). Техніка з аналогічним символом їхала з-під Сум на Київ.

Зараз ви читаєте новину «Чехія готується прирівняти до нацистської мітку на техніці РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути