неділя, 09 травня 2021 11:26

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію за вибухи на складах

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію за вибухи на складах
17 квітня уряд Чехії повідомив про викриту причетність працівників російських спецслужб до вибухів 2014 року. Фото: pixabay

Згідно із міжнародним правом, Чехія може вимагати від Росії відшкодувати збитки, які завдав вибух боєприпасів на складах у Врбетицях у 2014 році.

Якщо вимагати це від Росії шляхом карної справи, то процес триватиме довго, заявила міністр фінансів Чехії Алена Шіллерова.

Згідно із підрахунками чеського відомства, сума відшкодування - один мільярд чеських крон, тобто понад $47 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгарія підозрює Росію у причетності до вибухів на складах зі зброєю

Водночас, ця сума може бути не остаточною, адже регіон вибуху може також вимагати додаткових відшкодувань. Саме такі припущення висловив Радім Голіш, голова адміністрації Злінського краю, до складу якого входять Врбетиці.

Він вважає, що у відшкодуванні слід враховувати психологічну шкоду, яку завдали вибухи місцевим жителям.Вони втратили можливість користуватись майном чи компенсацією за його пошкодження.

"Звичайно, що ми беремо до уваги і можливе видалення інших, ще не виявлених боєприпасів", – заявив Радім Голіш.

Міністерство закордонних справ Чехії на основі вказівок уряду готує дипломатичну ноту. Після того, як 17 квітня уряд Чехії повідомив про викриту причетність працівників російських спецслужб до вибухів 2014 року, це спричинило тривалий дипломатичний скандал між Чехією й Росією.

Чехія звинуватила Росію в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах зброї у Чехії та призвів до руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Через це Чехія вислала 18 російських дипломатів, які працювали на спецслужби. У відповідь Росія оголосила 20 працівників посольства Чехії в Москві персонами нон ґрата. Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Чехії Андрієм Бабішем, в ході якої обговорили дії Росії.

Зараз ви читаєте новину «Чехія вимагатиме від Росії компенсацію за вибухи на складах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути