вівторок, 26 березня 2024 09:50

Це глобальна проблема - термінали Starlink масово продають на чорному ринку

Це глобальна проблема - термінали Starlink масово продають на чорному ринку
Термінали використовують у місцях, де тривають громадянські війни. Фото: Мінцифри

По всьому світу на чорних ринках продають термінали Starlink.

Зловживання терміналами є системною глобальною проблемою. Не зрозуміло, чи має компанія контроль над ними, пише Bloomberg.

Урядовий чиновник з Ємену визнав, що Starlink широко використовується у його країні, де триває громадянська війна. Люди хочуть використовувати термінали, а не повільний і цензурований місцевий інтернет.

Starlink використовують у Судані, де громадянська війна триває вже рік і призвела до звинувачень у геноциді, злочинах проти людяності та втечі мільйонів людей. Західні дипломати кажуть, що звичайний інтернет не працює там уже кілька місяців, тож солдати воєнізованих Сил швидкої підтримки використовують термінали для логістики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти купують Starlink в арабських країнах - ГУР надало докази

Судан обходить блокування, ввозячи Starlink у регіон Дарфур, реєструючи їх у Дубаї. Термінали літаком доставляють в Уганду, а потім через Південний Судан автомобілем у Судан.

У соцмережах в Південно-Африканській республіці пропонують активувати термінали в Мозамбіку, де вони ліцензовані, а потім доставити їх клієнтам у ПАР.

Мешканці країн, де Starlink не має легального покриття, активують термінали в "ліцензованих" країнах або оплачують їх через міжнародні банківські картки.

У Казахстані уряд намагався боротися з нелегальним використанням терміналів, але це майже не вплинуло на використання Starlink. Дії влади призвели лише до зростання цін на чорному ринку.

Росіяни почали використовувати систему доступу до широкосмугового інтернету Starlink, повідомив волонтер Сергій Стерненко. Систему загарбники отримують через Об'єднані Арабські Емірати.

Starlink - проєкт американської компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска з супутників зв'язку. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети.

Зараз ви читаєте новину «Це глобальна проблема - термінали Starlink масово продають на чорному ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути