середа, 28 липня 2021 16:10

Колишній міністерці юстиції загрожує до 15 років в'язниці за корупцію

Колишній міністерці юстиції загрожує до 15 років в'язниці за корупцію
Звинувачення щодо 55-річної Рашиди Даті настало після її блискучої кар'єри в політиці / Getty Images

Французьке слідство звинуватило колишню міністерку юстиції та близьку соратницю експрезидента Ніколя Саркозі Рашиду Даті. Їй загрожує до 15 років в'язниці.

Її звинувачують у корупційних зв'язках з колишнім главою компанії Renault Карлосом Ґоном. Про це пише France24.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експрем'єр Франції влаштувався на роботу в російську нафтову компанію

Її звинувачують у пасивній корупції та отриманні вигоди зі зловживання владою через її консультаційну роботу, яку виконувала для Ґона з 2010-го по 2012 рік, коли також була депутаткою Європарламенту. За цей період Даті отримала €900 тис. як адвокатський гонорар.

Слідство намагається встановити, чи було це цілком юридичною роботою, чи вона займалася незаконним лобіюванням.

За даними газеті Le Monde, контракт Даті зобов'язував її допомагати в міжнародній експансії Renault, особливо на Близький Схід і в Північну Африку. Даті, яка є мером сьомого округу Парижа і вважається майбутнім кандидатом в президенти, була міністеркою юстиції в уряді Саркозі в період з 2007-го по 2009 рік, а також представником його передвиборної кампанії.

У листопаді 2020-го Даті допитували у справі протягом 16 год., але не пред'явили звинувачень. Замість цього надали статус свідка. Однак слідчі знову допитали її та пред'явили звинувачення.

Ґон, який протягом багатьох років мав бездоганну репутацію топменеджера автомобільної галузі, у листопаді 2018 року був заарештований в Японії за звинуваченням у фінансових порушеннях і провів 130 днів в ув'язненні, перш ніж вийти під заставу і втекти з країни в кінці 2019-го.

Колишній бос Даті Саркозі сам зіткнувся зі шквалом розслідувань відтоді, як втратив президентську недоторканність після єдиного терміну у 2007-2012 роках. Минулого місяця прокуратура виступила з вимогою засудити його до шести місяців за ґратами у справі про порушення фінансування виборчої кампанії під час спроби його переобрання 2012-го. У березні він став першим післявоєнним президентом Франції, засудженим до позбавлення волі, коли суд призначив йому трирічний термін з відстрочкою виконання на два роки за корупцію і зловживання впливом в спробах домогтися від судді прихильності.

Зараз ви читаєте новину «Колишній міністерці юстиції загрожує до 15 років в'язниці за корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути