Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2021 19:17

"Буде нервовий період": хто замінить Меркель і що це означає для України
7

Рейхстаг – будівля, де засідає німецький парламент Бундестаг
Фото: Reuters
Лідер «соціал-демократів» Олаф Шольц – один із двох основних кандидатів на пост канцлера
Лідер ХДС/ХСС і соратник Меркель Армін Лашет - один із основних кандидатів на пост канцлера
Процес голосування
Святкування в штабі "Зелених"

26 вересня у Німеччині відбулися парламентські вибори. До 20-го за рахунком Бундестагу потрапляють сім партій. Розділять 735 місць. Для більшості коаліції буде потрібно зібрати 368 мандатів. Лівоцентристська "Соціал-демократична" партія отримала 25,7% голосів і 206 місць у парламенті. Правоцентристський блок "Християнсько-демократичного" і "Християнсько-соціального союзів" посів друге місце з найнижчим за післявоєнну історію результатом у 24,15% і отримав 196 мандатів. Партія "Зелених" має 14,8% і 118 крісел. "Вільна демократична партія" 11,5% і 92 мандати. Крайня права "Альтернатива для Німеччини" 10,3% і 83 мандати. Крайня ліва "Ліві" 4,9% і 39 мандатів. Одне місце в "Союзу виборців Південного Шлезвігу", що представляє датську меншину.

До формування нової коаліції ФРН керуватиме чинна канцлера Анґела Меркель, яка при владі останні 16 років. Після минулих виборів 2017 року коаліцію формували п'ять місяців.

Хто стане канцлером

Німеччину очолить лідер СДП Олаф Шольц або лідер ХДС/ХСС Армін Лашет, соратник Меркель. Це залежить від того, під чиїм лідерством вдасться сформувати коаліцію – "соціал демократів" чи "християнських демокртаів".

Автор: Getty Images
  Процес голосування
Процес голосування

Олаф Шольц, 63 роки, виріс у Гамбургу. Вивчав право. Фаховий юрист із трудового права, партнер у юридичній фірмі Zimmermann, Scholz und Partner у Гамбурзі. У 2007-2009 роках - міністр праці та соціальних питань у першому уряді Меркель, а 2011-2018-го – мер Гамбурга. З березня 2018-го - віцеканцлер і міністр фінансів Німеччини. Виступав проти скасування санкцій проти Росію та за добудову "Північного потоку-2".

Армін Лашет, 60 років, виріс в Аахені. Вивчав право в університетах Бонна та Мюнхена, працював журналістом. У 18 років приєднався до ХДС. Депутат Бундестагу в 1994-1998 роках, Європарламенту в 1999-2005 роках. 16 січня цього року очолив ХДС після Меркель. Коли Росія окупувала Крим, називав критику глави Кремля "антипутінським популізмом". Також заявив: навіть якщо "політика Росії щодо Криму суперечить міжнародному праву, слід ставити себе на місце співрозмовника, щоб зрозуміти його мотиви. Закликав відмовитися від "демонізації Росії", сумнівався у версії британських спецслужб про отруєння Скрипалів російськими шпигунами і виступав проти припинення будівництва "Північного потоку-2". Був частим гостем російсько-німецького форуму "Петербурзький діалог", є противником антиросійських санкцій.

Автор: Getty Images
  Трансляція підсумків виборів
Трансляція підсумків виборів

"Світлофор", "Ямайка", "Кенія": які є варіанти коаліції

Блок ХДС/ХСС – найбільш консервативна і найбільш успішна політична сила в післявоєнній Німеччині, яка найдовше була при владі. Представники цієї партії керували країною 52 із 72 років, які минули з часу утворення ФРН у 1949 році. Решту 20 років уряд очолювали "соціал-демократи" - традиційна лівоцентристська партія, яка періодично входила в коаліційний уряд.

"Зелені" - політична сила, яка акцентує увагу на екологічних проблемах. Входила в коаліційні уряди на рівні окремих земель, та один раз на федеральному.

"Вільні демократи" - маленька, але впливова партія, яка захищає інтереси бізнесу. Менш консервативна в плані соціальних виплат, ніж ХДС/ХСС. Сім разів входила в коаліційні уряди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ім'я канцлера важливе, але Україну найбільше цікавить, якою буде коаліція - Кулеба

"Альтернатива для Німеччини" - популістська крайня права партія, проти іммігрантів і скептична щодо ЄС.

"Ліві" - альянс крайніх лівих сил, який відколовся від "соціал-демократів", а також представники колишніх східнонімецьких комуністів.

Майбутня коаліції буде складатися мінімум із трьох партій, тому що "СДП" і ХДС/ХСС відкинули раніше можливість коаліції між собою. Тож "золоті акції" в формуванні нового уряду будуть у двох менших партій – "зелених" і "вільних демократів", які мають вибрати, в якому уряді хочуть працювати – правоцентристському чи лівоцентристському. Це вперше ФРН зіткнулася з перспективою коаліції з трьох, а не двох партій.

Крайню праву "АдН" жодна інша політична сила не хотіла б бачити коаліційним партнером. "Ліві" можуть приєднатися до коаліції лівоцентристів.

Називають такі можливі коаліції:

"Світлофор" - червоні СДП, жовті "вільні демократи" та "зелені".

"Ямайка" - за кольорами острівної держави. Чорні ХДС/ХХС, жовті "вільні демократи" та "зелені". Ці два варіанти найбільш вірогідні.

"Кенія" - за кольорами країни Африки. Чорні ХДС/ХСС, червоні СДП і "зелені".

"Німеччина" - за прапором ФРН. Чорні ХДС/ХСС, червоні СДП і жовті "вільні демократи".

"Червоно-зелені" - червона СДП, червоні "ліві" та "зелені".

Коментуючи перші екзит-поли, Лашет визнав, що результат його розчарував. Шольц не приховував тріумфу, заявляючи про величезний успіх партії. Проте очікується нелегке створення коаліції, бо основні сили будуть змушені піти на компроміси і поступки дрібнішими конкурентами – "зеленим" і "вільним демократам".

Що претенденти на канцлера думають про вступ України в ЄС і НАТО

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба напередодні виборів заявив, що Київ вів переговори з обома головними претендентами на пост німецького канцлера.

"Президент спілкувався з лідером християнських демократів Арміном Лашетом. Я говорив із лідером соціал-демократів Олафом Шольцем, коли був у Берліні. Ми працювали з кожною з сил, які нині вестимуть коаліційні перемовини, і доводили їм позицію України з ключових питань. Ім'я канцлера важливе, але нас найбільше цікавить, якою буде коаліція. З тих комбінацій, які бачу, вона буде сприятливою для розвитку українсько-німецьких відносин", - сказав Кулеба.

Ім'я канцлера важливе, але нас найбільше цікавить, якою буде коаліція

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині випустили монети із зображенням Меркель

Лашет і Шольц кажуть, що не можуть робити заяв щодо вступ України у ЄС і НАТО.

"Таке можна легковажно пообіцяти. Утім, реальність потім виглядає інакше", - казав Лашет із ХДС. Мовляв, спочатку треба, щоб в Україні діяли ті ж правові норми, що й у Західній Європі. Також він відхилив можливість постачання німецької зброї для України.

Соціал-демократ Шольц наголосив, що спочатку ЄС має провести внутрішні реформи, а членство України в НАТО наразі взагалі не обговорюється.

І про запуск "Північного потоку-2"

Лашет і Шольц заявляли про готовність припинити транспортування російського газу в Німеччину газопроводом "Північний потік-2", якщо Москва порушить зобов'язання перед Україною. Про це сказали 26 червня під час дискусії на німецькому телеканалі ARD.

"Було чітко погоджено, що цей проєкт не має працювати за рахунок України. Якщо Путін не дотримуватиметься цього правила і використає його проти України, газопровід можна зупинити в будь-який час. Адже тоді основа для бізнесу відпаде. Усе просто", - сказав Лашет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступник Меркель виступив за запуск "Північного потоку-2"

Шольц заявив, що Путін бачить у цьому проєкті не лише економічну вигоду, але, за його словами, Берлін розглядає газопровід "виключно економічно".

"У разі порушення транзиту газу і безпеки України - будуть наслідки для можливої купівлі нами газу через газопровід", - заявив Шольц.

"Зелені" активно виступали проти будівництва газопроводу. А співголова партії Роберт Габек їздив у травні на прифронтовий Донбас і заявив, що Україні слід надати оборонне озброєння.

Якими будуть стосунки Берліна з Москвою

Політика нового канцлера щодо України та Росії, скоріш за все, залишиться незмінною і спадковою, вважає німецький аналітик Андреас Умланд.

"У Берліну буде спадкоємність у зовнішній політиці, - сказав він в ефірі "Настоящего времени". - Християнські демократи, соціал-демократи, ліберал-демократи і зелені не сильно відрізняються в зовнішньополітичних питаннях. Тільки праві та ліві популісти - "АдН", і "Ліві" - мають крайні погляди. А "зелені" трохи критичніші до Путіна і більше підтримують Україну. Якщо в новому уряді вони зможуть отримати пост глави МЗС, то, може бути невелика зміна. Однак і тоді не думаю, що Німеччина відмовиться від "Північного потоку-2".

Новий недосвідчений канцлер може спробувати налагодити відносини з Путіним, що стане прорахунком, бо лідер Кремля розуміє тільки силу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель проігнорувала дзвінок Байдена - ЗМІ

Меркель намагалася свого часу порозумітися з Путіним. Не вийшло. Лашету і Шольцу теж не вдасться

"Претендувати на роль канцлера можуть тільки Лашет і Шольц. Вони займають не надто жорстку позицію щодо Путіна, - каже Умланд. - Будуть продовжувати політику Меркель. Вона намагалася свого часу знайти порозуміння з Путіним. Не вийшло. Думаю, Лашету і Шольцу теж не вдасться. Але, напевно, спробують. Для України це буде нервовий період".

Раніше Меркель спробувала налагодити стосунки з Москвою, коли ЄС м'яко реагував на її агресію в Молдові і Грузії – навіть санкцій не було. Ц, по суті, підготувало ґрунт для наступу Росії на Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Німеччини відвідає Україну з робочим візитом

"Мабуть, тепер Німеччина розуміє, що йти на поступки Путіну - це просто запрошувати його до нових авантюр, - веде далі Умланд. - У будь-якому випадку анексія - таке кардинальне порушення міжнародного права, що Росія перейшла червону межу. Вона не хоче повертатися до старого статус-кво, тож рішення в принципі не існує".

Що буде з "нормандськими переговорами"

Берлін продовжить підтримувати санкції ЄС проти Росії. А "потепління" у відносинах із Москвою буде можливе хіба, якщо стане частиною коаліційної угоди майбутнього німецького уряду, розповів Gazeta.ua дипломат, представник України в "Тристоронній контактній групі" Мінського процесу в 2015-2019 роках Роман Безсмертний.

"Санкції проти Росії - це механізм, який ініціювали провідні країни Заходу через агресію Росії проти України. Доки Москва не змінить зовнішню політику, будуть діяти, - говорить Безсмертний. - Йдеться не про політику, яка залежить від поглядів прем'єрів, а про ключові міжнародні інститути, які повинні розробляти міжнародні правила поведінки, контролювати їх дотримання і діяти в разі порушення. Не йдеться про відносини Берліна і Києва, чи Берліна і Москви, а про порушення Кремлем міжнародного права".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині почнуть продавати плюшевого ведмедя, схожого на Ангелу Меркель

У міжнародних відносинах, попри зміни урядів, діють за принципом спадковості, наголосив він: "Німеччина залишиться в "нормандському форматі" (переговорів по Донбасу за участі Німеччини, України, Франції і Росії. - Gazeta.ua). Можливо, за нового канцлера зміняться нюанси участі чи вона стане більш або менш активною. У французів президентом був Франсуа Олланд, зараз Еммануель Макрон, і переговори від цього мало змінилися. Так само буде зі зміною німецького канцлера. "Нормандія" - це частина європейської політики безпеки та один з механізмів збереження миру в Європі".

"Північний потік-2", санкції ЄС проти Росії - теми не лише міжнародної політики під час цих виборів, але і внутрішньої німецької, наголошує дипломат: "Москва через економіку як великий ринок для німецьких товарів, через трубопровід, яким буде продавати газ для німецької промисловості, нав'язує внутрішній дискурс у німецькій політиці. Через нього Кремль впливає на внутрішню політику Берліну".

У блозі Павла Клімкіна на Gazeta.ua читайте, як під час Нормандського саміту у Берліні наприкінці довгих переговорів Меркель попросила принести пива і перед Путіним поставили пляшку Radeberger, що вариться неподалік Дрездену, де він служив за радянських часів в резидентурі КДБ.

Меркель може тролити Путіна. Дуже ймовірно, що ми ще будемо просити її за необхідності говорити з Путіним, вважає колишній міністр закордонних справ України.

Зараз ви читаєте новину «"Буде нервовий період": хто замінить Меркель і що це означає для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути