середа, 26 вересня 2018 18:04

Будапештський меморандум був порушений в Україні - в ООН зробили відверту заяву

Будапештський меморандум був порушений в Україні - в ООН зробили відверту заяву
Трамп веде засідання брифінг ради безпеки ООН

Президент Польщі Анджей Дуда згадав про вторгнення Росії в Україну під час брифінгу ради безпеки ООН. В ньому беруть участь президенти країн - членів ради.

Основними тезами зустрічі є відмова від ядерної зброї і хімічної зброї.

"Ми бачили порушення Будапештського меморандуму в Україні, яка відмовилася від ядерної зброї", - заявив Дуда.

Президент Франції Еманнуель Макрон також згадав Росію під час свого виступу. Визнає, що в застосуванні хімічної зброї є винною Росія і що немає причин вважати інакше, заявив.

Президент Перу Мартін Віскарра також згадав Солсбері. Щоправда, одним реченням і не вказуючи прямо на Росію.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей відкрито звинуватила Росію у застосуванні хімічної зброї в Британії. Вдавалася до фабрикацій. Прикро, що ця країна може очолювати раду, яка повинна стабілізувати ситуацію на Близькому Сході - у Ємені, Лівані і Сирії, припинити застосування там зброї масового ураження і хімічної зброї, заявила Мей. Росія навіть згорнула діяльність комісії, яка повинна було розслідувати застосування хімічної зброї у Сирії.

Представник Кремля на брифінгу Сергій Лавров поспіхом конспектував за британською прем'єром. Потім повернувся до традиційної риторики Кремля - якщо Британія не хоче допускати до спільного розслідування у Солсбері, значить є що приховувати. А взагалі Росія готова співпрацювати із міжнародною спільнотою, запевняє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров порівняв російську кімнату для переговорів із туалетом

Новина доповнюється

Під час брифінгу головує президент США Дональд Трамп. Він розпочав із виступу, присвяченого собі і своїм зусиллям, які покладав і покладає на ядерне роззброєння Північної Кореї. Перелічив усі досягнення, які вдалося досягнути йому і його команді у цьому питанні. Наступними беруть слово президенти країн-членів ради безпеки ООН. Звучать заяви про необхідність спільних міжнародних зусиль для обмеження ядерної зброї. Час від часу хвалять особисті зусилля Трампа у роботі із Північною Кореєю. Дехто закликає бути обережним, аби не повторилася ситуація із Іраном. Зверталися до Трампа, аби він вплинув на Сирію і там не застосовували хімічну зброю.

Зараз ви читаєте новину «Будапештський меморандум був порушений в Україні - в ООН зробили відверту заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути