вівторок, 13 квітня 2021 08:20

Британські війська розстріляли тисячі мирних індійців

Британські війська розстріляли тисячі мирних індійців
Мурал, які зображує бійню / Wikipedia

13 квітня 1919-го у священному для індійських сикхів місті Амрітсарі британські війська і гуркхи вбили щонайменше 379 неозброєних демонстрантів, які зібралися в міському парку Джалліанвала Баг. Гуркхи – колоніальні війська Великої Британії та Індії, які набиралися з непальських добровольців. Більшість убитих були індійськими націоналістами, які протестували проти примусового призову в армію і високих військових податків.

Кількома днями раніше, у відповідь на недавню ескалації протестів, в Амрітсарі ввели військовий стан. Британський бригадний генерал Реджинальд Даєр заборонив в місті всі зібрання. 13 квітня, в день свята сикхів, десятки тисяч людей приїхали в Амрітсар з навколишніх сіл, щоб відвідати традиційні ярмарки. Багато з них не знали про недавню заборону на публічні збори. Вони зібралися в парку Джалліанвала Баг, де відбувалася націоналістична демонстрація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в М'янмі: силовики вбили 80 осіб

Війська Даєра оточили парк і без попередження відкрили вогонь по натовпу, убивши кілька сотень і поранивши понад тисячу людей. Даєр в подальшому розслідуванні визнав, що вчинив напад, щоб залякати жителів регіону. Його війська вели вогонь, поки не закінчилися боєприпаси. Пізніше британська влада зняла його з посади.

Бійня, також знана як різанина в Джалліанвала Баг, розбурхала націоналістичні настрої по всій Індії і сильно вплинула на одного з лідерів руху за незалежність Індії Махатму Ганді.

Під час Першої світової війни Махатма Ганді активно підтримував британців в надії отримати часткову автономію для Індії, але після бійні дійшов висновку, що Індія не має погоджуватися ні на що інше, як на повну незалежність. Для досягнення цієї мети він почав свою першу кампанію масової громадянської непокори проти правління Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Британські війська розстріляли тисячі мирних індійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути