понеділок, 17 травня 2021 18:18

Братам заплатили $75 млн за те, що відсиділи 31 рік

Братам заплатили $75 млн за те, що відсиділи 31 рік
Брати незаконно провели за ґратами 31 рік життя / newsobserver.com

Присяжні в Північній Кароліні, США, присудили $75 млн зведеним братам з розумовими вадами, помилково засудженим за вбивство в 1983-му.

Генрі Макколлум і Леон Браун провели 31 рік у тюрмі кожен, перш ніж докази ДНК підтвердили, що не вони ґвалтували і вбивали 11-річну дівчину. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти зламали додаток і безкоштовно брали їжу в KFC. За це сіли в тюрму

Журі вирішило, що Генрі Макколлум і Леон Браун мають отримати компенсацію $31 млн - по $1 млн за кожен рік, проведений за ґратами. Журі також присудило їм компенсацію моральної шкоди в розмірі $13 млн.

Макколлум і Браун порушили справу проти правоохоронних органів в 2015-му, стверджуючи, що їхні громадянські права порушили під час слухань, які призвели до їх засудження. Обидва були звільнені в 2014-му, коли результати ДНК вказали на справжнього вбивцю, а їх виправдали. Вони були підлітками, коли їх звинуватили в злочині, що стався в місті Ред-Спрінгс.

Адвокати братів заявили, що ті були наляканими підлітками з низьким IQ, коли їх допитувала поліція, і змушувала визнати себе винними. Макколлум тоді було 19 років, а Брауну 15 років. Обидва були засуджені до смертної кари.

"Я тепер на свободі. Проте у тюрмах досі багато невинних людей. Вони не заслуговують бути там", - сказав Макколлум.

Макколлум провів більшу частину ув'язнення в камері для смертників, ставши найбільш тривалим ув'язненим у камері смертників в Північній Кароліні. Браун, який мав проблеми з психікою, потребує постійного догляду. Він був засуджений до довічного ув'язнення.

Офіс шерифа округу пожертвував від себе братам $9 млн. Місто Ред-Спрінгс досягнуло угоди, заплативши братам $1 млн в 2017-му.

Тим часом, в Україні довічно ув'язнені 1541 людини. Наразі для них є тільки два варіанти звільнення: за станом здоров'я та президентське помилування. За цим показником Україна лідер у Європі та входить до п'ятірки країн світу. До кінця життя у тюрмах перебуватимуть 118 людей у Литві, в Угорщині - 41, а в Болгарії - 24. Причиною такої різниці є відсутність процедури перерозгляду справ довічно ув'язнених. Правозахисники припускають, що в Україні судова помилка може сягати 4%. Це 62 людини.

Зараз ви читаєте новину «Братам заплатили $75 млн за те, що відсиділи 31 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути