Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2023 15:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Боррель вказав на поразку Росії

Боррель вказав на поразку Росії
Санкції впливають на російську економіку. Фото: eastnews.ua

Санкції Євросоюзу проти Росії працюють і реально впливають на економіку агресора.

Росія вже зазнала економічної поразки. Але санкціям потрібен час, щоб досягнути успіху. Про це сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, у виступі перед депутатами Європейського парламенту у Страсбурзі, передає Gazeta.ua.

"Наприклад, Росія має 45 відсотків технологічної залежності від Європи. Вони намагаються, але їхні автомобільні заводи втратили 80 відсотків своєї потужності. Так, рубль штучно тримають сильним, але російська економіка заплатить дуже високу ціну за цю війну", – повідомив він.

Була мета послабити російську економіку, і цього вже досягли. У січні доходи Росії від нафти і газу були на 46% нижчими порівняно з тим же місяцем минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС представив десятий пакет санкцій проти Росії: вдарять по кремлівських пропагандистах і не тільки

"Ми більше не залежимо від Росії. Одним з великих успіхів стало те, що ми зменшили нашу величезну залежність від Росії майже до нуля", – наголосив високопосадовець.

Європейці були найбільшими покупцями російських ресурсів. А знайти альтернативного їй буде нелегко.

"Нафта вже продається по 40 доларів за барель, тобто вдвічі дешевше за нафту марки "Брент". Індія та Китай купують її за нижчою ціною, і це також є наслідком нашого обмеження цін, що стало величезним політичним успіхом, оскільки значно зменшило російські доходи від нафти. Повільно, але впевнено санкції підривають індустріальну та енергетичну основу російської економіки. Путін уже програв енергетичну битву, так само як він програє війну", – наголосив Боррель.

Наступний, вже десятий за рахунком пакет санкцій проти Росії може бути повністю готовий і затверджений до річниці російського вторгнення в Україну - до 24 лютого 2023 року.

Під санкції також може потрапити Російська державна корпорація з атомної енергетики Росатом. Вона допомагає російській військовій промисловості обходити санкції Заходу. Росатом причетний до створення контрабандних схем з постачання російському воєнпрому компонентів, технологій і сировини для ракетного палива.

Зараз ви читаєте новину «Боррель вказав на поразку Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути