Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2018 11:35

"Велика ціна, яку доведеться сплатити" - розповіли про жахливі наслідки хімічної атаки в Сирії
4

Внаслідок хімічної атаки у сирійській Думі загинули більше 70 чоловік
Фото: Twitter
Внаслідок хімічної атаки у сирійській Думі загинули більше 70 чоловік
Внаслідок хімічної атаки у сирійській Думі загинули більше 70 чоловік
Внаслідок хімічної атаки у сирійській Думі загинули більше 70 чоловік

75 осіб загинули від ядухи в результаті хімічної атаки урядових сил сирійського президента Асада на місто Думу - останнє підконтрольне опозиційним силам.

Американський благодійний Союз медичних організацій, що знаходиться в лікарні під Дамаском поруч з місцем хімічної атаки, підтвердив загибель 70 людей. Загиблих може бути істотно більше - близько 180 осіб, повідомляє ВВС.

На місці удару видно жовтий балон з хлором. Cхожі знаходили на місці інших хімічних атак із застосуванням хлору, скоєних силами Асада, повідомляє Conflict Intelligence Team.

Сирійсько-американське медичне товариство і Сирійська громадянська оборона "Білі каски" повідомляють про симптоми у постраждалих, характерних для впливу фосфорорганічних сполук, в число яких входить і зарин.

В мережі поширили відео з місцевої лікарні. Спеціалісти надають допомогу дітям, які постраждали від хімічної атаки - промивають шкіру та волосся, використовують інгалятори.

Президент Путін, Росія і Іран відповідають за підтримку тваринни Асада

Атака була проведена після недовгого перемир'я про виведення військ. Її могли використовувати в якості тиску на повстанців, вважають експерти.

Сирійське державне новинне агентство САНА заявило, що повідомлення про хімічну атаку вигадані повстанцями. Вони намагаються перешкодити просуванню урядових військ, кажуть.

"Багато хто загинув, в тому числі жінки і діти, від бездумної хімічної атаки в Сирії. Область, де відбулося звірство, знаходиться в оточенні сирійської армії, що робить її повністю недоступною для зовнішнього світу. Президент Путін, Росія і Іран відповідають за підтримку тварини Асада. Доведеться заплатити велику ціну. Відкрийте зону негайно для надання медичної допомоги та перевірки. Немає сенсу для ще однієї гуманітарної катастрофи", - написав Президент США Дональд Трамп в своєму Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маккейн закликає вдарити по Сирії

Рік тому за подібними заявами Трампа відбувся американський ракетний удар по сирійській авіабазі Шайрат, згадують на своїй сторінці в Facebook експерти з Conflict Intelligence Team.

У Росії віхрестилися від атаки.

"Рішуче спростовуємо цю інформацію (про причетність до атаки - Gazeta.ua) і заявляємо про готовність після звільнення міста Дума від бойовиків негайно направити російських фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту для збору даних", - заявив начальник російського Центру по примиренню ворогуючих сторін в Сирії генерал-майор Юрій Євтушенко.

За день до атаки - 6 квітня - російські ЗМІ повідомляли, що повстанці готують провокацію з газовою зброєю на своїй території. Інформацію про причетність росіян до атаки назвали "фейковими новинами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімічна атака в Сирії: США кивають у бік Росії, Кремль морозиться

9 квітня Сирійська авіабаза Т-4 на сході провінції Хомс потрапила під ракетний обстріл.

"Авіабаза Т-4 атакована декількома ракетами, не виключено, що це агресія США", - передає державне телебачення САНА.

Ракети летіли зі Середземного моря через територію Лівану, повідомляє телеканал Аль-Маядін.

Сирійські системи ППО змогли збити всі ракети, повідомляють РИА Новости

САНА повідомило про загиблих і постраждалих в результаті атаки.

У Пентагоні заявили про непричетність США до ракетному удару. Винуватцем удару міг виявитися Ізраїль - в момент бомбардування в небі було видно 2 літаки цієї країни, повідомляє Navamani Newspaper.

Наступ на Східну Гуту під Дамаском урядові війська почали в лютому цього року. Це останній регіон поруч із сирійською столицею, підконтрольний коаліції опозиційних до Асада сил. Урядові війська зуміли зайняти його практично цілком.

Хімічна зброя у Сирії застосована не вперше. У серпні 2013 року до позиціях повстанців у Східній Гуті запустили ракети з нервово-паралітичними газом зарином. Загинули сотні людей.

У квітні 2017 року понад 80 людей загинули в результаті хімічної атаки із застосуванням зарину в підконтрольному повстанцям місті Хан-Шейхун.

На початку 2018 року активісти, лікарі і влада США звинуватила сирійський уряд у скиданні на підконтрольні повстанцям міста бомб з хлором.

Зараз ви читаєте новину «"Велика ціна, яку доведеться сплатити" - розповіли про жахливі наслідки хімічної атаки в Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути