субота, 07 листопада 2020 12:37

Болгарія заблокувала початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС

Болгарія заблокувала початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС
Софія просить Скоп'є визнати, що "македонська ідентичність та мова мають болгарське коріння". Фото: Reuters

Міністерство закордонних справ Болгарії повідомило Європейський союзу, що не може підтримати запропоновані ЄС рамки для початку переговорів з Північною Македонією.

Софія вважає, що проєкт резолюції, яка буде стартом переговорного процесу між Північною Македонією та ЄС, "не передбачає гарантій", що умови, висунуті Болгарією, будуть виконані. Про це повідомляє Балканський оглядач.

Так, рішення Болгарії фактично означає блокування приєднання Північної Македонії до ЄС. Переговорну основу - рамки - можна затвердити пізніше, але без неї переговори про членство не можуть розпочатися.

Болгарія стверджує, що перед початком переговорів необхідно вирішити питання, пов'язані з національною ідентичністю та мовою мешканців Північної Македонії, та належності національних героїв, серед яких є Гоце Делчев, лідера боротьби балканських народів проти османського панування,якого в Болгарії вважають своїм героєм, тоді як в Північної Македонії впевнені, що він є героїчним представником македонців.

Софія також просить Скоп'є визнати, що в цілому "македонська ідентичність та мова мають болгарське коріння".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка ЄС відновиться не раніше 2022 року

Влада Болгарії переконана, що "македонська мова виникла в 1944 році", що це була розробка югославської влади, і її можна зарахувати лише до "письмової регіональної форми болгарської мови". Крім цього, Софія наполягає на тому, щоб македонську мову називали "офіційною мовою Республіки Північна Македонія", або в деяких випадках позначали зірочкою та додавали пояснення: "Відповідно до Конституції Республіки Північна Македонія".

Як зазначається, однією з головних вимог Софії є ​​те, щоб Скоп'є не висувало претензій щодо визнання македонської меншини в Болгарії.

Представники Скоп'є, президент Стево Пендаровські та прем'єр-міністр Зоран Заєв, кілька разів відхиляли вимоги Болгарії визнати "болгарське коріння македонської національної ідентичності".

У 2017 році Софія та Скоп'є підписали Угоду про дружбу, добросусідські відносини та співпрацю, яку влада Північної Македонії вважає єдиною передумовою для початку переговорів з ЄС.

У свою чергу, прем'єр-міністр Північної Македонії наголошує, що блокадою переговорів Софія порушила статтю 2 Угоди про добросусідство.

Водночас, Заєв відзначає, що інтенсивні комунікації для пошуку рішення між двома країнами, особливо між двома міністерствами закордонних справ, продовжуються.

Рамки переговорів між Північною Македонією та ЄС мали бути затверджені на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 10 листопада, але зустріч було перенесено на 17 листопада.

Північна Македонія є країною-кандидатом на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Раніше початок переговорів про вступ блокувала Греція, аж доки в лютому 2019 року країна змінила свою назву на Північна Македонія.

Наприкінці березня 2020 року Північна Македонія стала членом НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія заблокувала початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути