пʼятниця, 25 березня 2022 06:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Блокада Маріуполя: ЄС звернувся до Росії з вимогою

Блокада Маріуполя: ЄС звернувся до Росії з вимогою
ЄС вимагає від Росії доставку гумдопомоги до заблокованого нею Маріуполя. Фото: pixabay.com

Європейська рада закликала Росію гарантувати гуманітарні коридори та доставлення гуманітарної допомоги до Маріуполя на Донеччині та інших міст України, що перебувають облозі.

Про це йдеться у висновкову Європейської ради.

"Облога Маріуполя та інших міст України, а також відмова у гуманітарному доступі з боку російських збройних сил є неприйнятною. Російські сили повинні негайно забезпечити безпечні шляхи до інших районів України, а також доставку гуманітарної допомоги до Маріуполя та інших міст, що знаходяться в облозі", - наголосили у ЄР.

Єврорада також закликає Росію повністю дотримуватися своїх зобов'язань з міжнародного права. Вимагає, щоб Росія негайно припинила війну і вивела свої війська та техніку з України та поважала її територіальну цілісність та суверенітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуманітарний коридор до Маріуполя: в поїздку вирушить голова МЗС Греції

"Росія спрямовує удари по цивільному населенню та завдає ударів по цивільних об'єктах, включаючи лікарні, медичні установи, школи та притулки. Ці військові злочини мають бути негайно припинені. Винні та їхні спільники будуть притягнуті до відповідальності відповідно до міжнародного права", - наголосили там.

Європейська рада закликає всі країни приєднатися до санкцій проти РФ.

Зазначається, що має бути забезпечена безпека українських АЕС, зокрема, за підтримки Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ).

26 добу Маріуполь перебуває у блокаді. Місто цілеспрямовано знищують російські окупанти. За час блокади, через безперервні обстріли, число вбитих обчислюється тисячами мирних людей, а поранених, мінімум, у троє більше.

Місто безперервно атакує ворожа авіація. За підрахунками, близько 300 тис. жителів Маріуполя перебувають у пастці без води, їжі, електрики чи газу. В'їзд у місто заблокований.

22 березня стало відомо, що облогою українського Маріуполя керує особисто російський генерал-полковник, "улюбленець Путіна" Михайло Мізінцев.

Зараз ви читаєте новину «Блокада Маріуполя: ЄС звернувся до Росії з вимогою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути