субота, 30 липня 2022 11:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Блінкен не готовий визнати Росію спонсором тероризму – NYT

Блінкен не готовий визнати Росію спонсором тероризму – NYT
Блінкен побоюється, що визнання Росії спонсором тероризму ускладнить підтримку дипломатичних зв'язків навіть на нинішньому мінімальному рівні. Фото: ukrinform

Держсекретар США Ентоні Блінкен не готовий ухвалити рішення про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Він побоюється, що це змусить його запровадити санкції проти деяких союзників США, які підтримують ділові відносини з РФ, і ускладнить підтримку дипломатичних зв'язків із РФ навіть на нинішньому мінімальному рівні. Про це інформує газета The New York Times.

"Ціна, яку Росію змусили платити ми та інші країни абсолютно рівна тій, яка була б внаслідок визнання Росії країною-спонсором тероризму. Тобто практичні наслідки того, що ми вже робимо, ті самі", – заявив Блінкен під час пресконференції 28 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії збираються оголосити Україну "терористичною державою"

За його словами, будь-яке рішення щодо цього має базуватися на наявному юридичному фундаменті. Держсекретар виступив із цією заявою після схвалення Сенатом резолюції із закликом внести Росію до списку країн-спонсорів тероризму. Ця резолюція формально є лише рекомендацією.

Право ухвалювати рішення з цього питання належить державному секретареві. Однак, до Палати представників внесли законопроєкт, у разі схвалення якого адміністрація буде змушена визнати Росію країною-спонсором тероризму.

Визнання Росії країною-спонсором тероризму спричинить запровадження проти РФ та країн, які продовжують вести бізнес із РФ нових санкцій. Це також дозволить громадянам подавати позови проти російського уряду в американські суди і потенційно отримувати компенсацію за рахунок заарештованих російських державних активів.

Україна наполягає на наданні Російській Федерації статусу країни-спонсора тероризму. Це допоможе накласти на неї додаткові обмеження, що заблокують можливість співпрацювати з агресором, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

3 травня Верховна Рада звернулася до США щодо визнання Російської Федерації державою – спонсором тероризму. За постанову проголосували 344 депутати. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявляв, що країна розглядає таку можливість.

У квітні президент Володимир Зеленський закликав свого американського колегу Джо Байдена визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму.

Зараз ви читаєте новину «Блінкен не готовий визнати Росію спонсором тероризму – NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути