середа, 09 вересня 2020 14:17

Білоруси все більше просять притулку в Україні

Білоруси все більше просять притулку в Україні
Білоруси активно просять притулку в Україні. Фото: REUTERS

15 громадян Білорусі за останні дні попросили політичний притулок в Україні через переслідування вдома.

Білорусів зараз у полегшеному режимі пропускають до України попри загальну заборону для в'їзду іноземців, яка діє з 28 серпня, повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

Прикордонники повідомили, що останній випадок запиту від білорусів стався на кордоні у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські силовики найгуманніші в світі - глава МВС

"Подружжя з дітьми звернулося до військовослужбовців Держприкордонслужби України, зазначивши, що потребує додаткового захисту через утиски з боку білоруських правоохоронних органів", - заявили прикордонники.

За словами прикордонників, проти батька з цієї родини нещодавно відкрили надуману кримінальну справу. Формально громадяни Білорусі не мають права на пільговий в'їзд до України в обхід заборони. Проте вони мають право звертатись про політичний притулок на загальних підставах. Також працівники IT-сфери можуть заїжджати до України в якості технічних спеціалістів, яких запрошують українські компанії.

Українська влада неформально попросила прикордонників пропускати практично всіх білорусів через ситуацію в країні. Якщо у перші дні заборони на в'їзд іноземців були випадки, коли прикордонники не пускали білорусів, проте в останній тиждень, як кажуть правозахисники, білорусів почали пускати без формальних підстав.

Вчора ДПСУ пропустили до країни 2 білоруських опозиціонерів, які не просили притулку.

9 вересня минає місяць від початку масових акцій у Білорусі, які почалися після президентських виборів. Основними вимогами є відставка Лукашенка і проведення повторних виборів. Акції в Білорусі розпочалися цього року ще до виборів 9 серпня. 6 травня затримали блогера Сергія Тихановського, який оголосив про намір йти в президенти і закликав прихильників протестувати. ЦВК відмовила в реєстрації його ініціативної групи. Документи подала дружина Світлана й оголосила, що балотуватиметься замість чоловіка. Тихановський досі в тюрмі.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси все більше просять притулку в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути