понеділок, 10 серпня 2020 15:56

Білорусь житиме під патронатом Кремля - експерт

Білорусь житиме під патронатом Кремля - експерт
Протести в Білорусі будуть придушені, вважає Григорій Перепелиця. Фото: TSN.ua

Протести в Білорусі не варто порівнювати з українськими. Білоруське суспільство поділяє російську ментальність - так само не можуть жити без авторитаризму та самодержав'я. У росіян був царь, в білорусів - батька. У нас ніколи не було ні того, ні іншого. У цьому докорінна відмінність, вважає політолог Григорій Перепелиця.

"Найбільш вірогідний сценарій для Білорусі зараз - легітимізація узурпації влади. Виступи проти будуть придушені. Питання, чи в більш жорсткий, чи в більш легкий спосіб. І далі Білорусь буде жити при тоталітарному режимі під патронатом Кремля. Там підросло молоде покоління, яке прагне свободи. Адже білоруське суспільство належить до європейських народів, а не до азійських, як російське. Але ця рушійна сила здатна лише на символічний прояв протесту. Майданів там не відбудеться. Політична еліта не готова, навіть якщо їй впаде влада, скористатися нею, маючи якусь візію на проєкт розвитку Білорусі. А після падіння тоталітарних режимів наступає хаос, тому що народ не готовий сприйняти демократичні цінності. Так було в Росії після 1991 року. Як тільки Єльцин почав запроваджувати ліберальні реформи, почалась дезінтеграція", - пояснює експерт.

Зауважує, навіть якщо 80-відсоткова підтримка Лукашенка сфальшована, то відсотків 50 "за нього" точно назбирується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК Білорусі оприлюднила попередні результати виборів

В Україні еліта не здатна вибудувати тоталітарний режим, а народ цього не допустить.У Білорусі - навпаки.

"Дивно, що Путін почав "возвращеніє русскіх земель" з України, а не з Білорусі. Отримав би більші успіхи і в російському суспільстві як лідер нації, і на міжнародній арені. Геостратегічно посилив би свої позиції. Білорусь, як і Україна, займає центрове місце в Східній Європі. Також там центр східного флангу НАТО. З території Білорусі можна окупувати Прибалтику, Польщу і Україну. З воєнно-стратегічної точки зору поглинання Білорусі створить найбільшу загрозу для існування України. До Києва від білоруського кордону трохи більше 100 км - приблизно 2 години ходу для російських танків. Кордон абсолютно неукріплений. А згідно з військовим договором, РФ може в будь-який момент перекинути авіацію на аеродроми і воєнні бази Білорусі. По периметру 300 градусів ми абсолютно незахищені. Навіть з боку Молдови, бо в Придністров'ї є 2 тисячі російського спецназу. Для нас збереження суверенітету Лукашенка поки є запобіжником. Хоча, якщо Росія захоче захопити Україну, заперечувати він не стане, бо з Росією мають союзний договір. Тож реальні наслідки від політичного устрою Білорусі для України наразі складно передбачити", - застерігає Перепелиця.

Олександр Лукашенко звинуватив іноземців у протестах у Білорусі, які спалахнули після оголошення попередніх результатів президентських виборів. Зокрема, причетними вважає Польщу, Чехію, Росію та Україну.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь житиме під патронатом Кремля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути