пʼятниця, 07 лютого 2020 19:50

Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні

Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні
Адміністрація Трампа блокує контракти на продаж зброї Україні. Фото: glavcom.ua

У ЗМІ з'явилася інформація, що адміністрація президента США Дональда Трампа тривалий час начебто блокує схвалення принаймні шести комерційних контрактів на продаж зброї й озброєння Україні.

Йдеться про угоди на загальну вартість в $30 млн, які Київ уже сплатив, а тепер намагається повернути. Про це з посиланням на джерела серед українських та американських посадовців повідомляє BuzzFeed.

За даними ЗМІ, принаймні п'ять комерційних угод про продаж американського озброєння Україні затримують уже близько року, а ще одну — понад рік.

Троє українських посадовців і один колишній американський чиновник розповіли виданню, що Білий дім на їхні запити так і не зміг пояснити причин затримки.

Угоди про продаж американського озброєння укладаються не з урядом США, а з приватними американськими компаніями. Як правило, їх адміністрація США схвалює близько двох місяців, після чого окремо затверджує Державний департамент.

Посольство США в Україні відмовилося коментувати ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина надасть Україні $36 млн допомоги

Двоє українських співрозмовників видання припустили, що рішення Білого дому може бути пов'язане з намаганням Китаю придбати "українське стратегічне аерокосмічне підприємство". Можна припустити, що йдеться про продаж компанії "Мотор-Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.

Інший український посадовець і колишній американський чиновник припустили, що причини затримки - суто бюрократичні або ж можуть бути пов'язаними з корупційним скандалом навколо Укроборонпрому.

Оскільки контракти укладалися до дзвінка Володимира Зеленського й Дональда Трампа 25 липня 2019 року, співрозмовники видання відкидають думку, що йдеться про тиск США на Україну з метою оголосити про розслідування проти Байденів.

Якщо інформація видання відповідає дійсності, це стане другим випадком затримки військової допомоги Україні з боку США.

26 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови від 25 липня між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.

Після цієї розмови американський розвідник поскаржився, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента — колишнього віцепрезидента Джо Байдена. Оприлюднення стенограми призвело до того, що Палата представників США розпочала розслідування. Тим самим запустила формальну процедуру імпічменту Трампа.

Зараз ви читаєте новину «Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути