Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2022 12:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Безпрецедентний колапс продажів: в РФ стрімко злетіли ціни на авто

Безпрецедентний колапс продажів: в РФ стрімко злетіли ціни на авто
Ринок чекає безпрецедентне падіння продажів. Фото: pixabay.com

В Росії продажі автомобілів американських, європейських та японських марок у березні фактично зупинилися через відсутність нових поставок.

Ціни в автосалонах зросли на понад 60%, пише Forbes Russia із посиланням на автодилерів. Виняток становлять лише китайські автобренди. За березень вони зможуть збільшити свою частку на ринку до 30%.

"Продажі нових автомобілів у Росії за підсумками березня поточного року впадуть у натуральному вираженні щонайменше вдвічі в порівнянні з показниками лютого", - такий прогноз зробив керівник аналітичного агентства "Автостат" Сергій Целіков.

Основною причиною падіння ринку дилери називають заяви найбільших автоконцернів про зупинення відвантажень машин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два заводи MAN у Європі зупинили роботу через війну в Україні

"Ринок чекає безпрецедентне падіння продажів. Причин для цього декілька. По-перше, самі дилери, навіть маючи складські залишки за багатьма марками, були готові їх розпродувати, не маючи розуміння, що буде з подальшими поставками від автовиробників. По-друге, на авторинку різко збільшилися ставки з автокредитів, а деякі банки припинили їхню видачу. Все це призвело до критичного падіння попиту", - заявив експерт маркетплейсу "Банкавто" Роман Єшкільов.

Ситуація складна. Машин мало. Дилери не хочуть розлучатися з автомобілями і притримують їх, значно піднімаючи ціни, щоб салони не стояли порожніми. Кожен учасник ланцюжка від виробництва до продажу збільшив свою частку маржі, що призвело до підвищення цін.

"З початку року до кінця березня нові автомобілі подорожчали від 50% до 100% і більше. Причому зростання цін було за всіма марками, навіть за російськими. Наприклад, Lada за рекомендованою виробником ціною 1,1 млн рублів для кінцевого клієнта буде коштувати трохи більше 2 млн рублів", - додає видання.

На кінець третього тижня березня в РФ працювало близько 44% потужностей з випуску легкових і комерційних автомобілів у порівнянні з 2021 роком.

Також ціни на вживані автомобілі популярних брендів у Росії за останні два тижні в середньому зросли на 15-32%.

Японська автомобільна компанія Toyota зупинила виробництво та імпорт авто в РФ.

Понад 70 світових компаній висловили протест у зв'язку із широкомасштабним вторгненням Росії в Україну. Вони припинили співпрацю з агресором. Вийшли та виходять: Apple, Audi, Chevrolet, Cadillac, Coca Cola, Danone, Dell, DHL, Ericsson, Ford, HP, Harley Davidson, General Motors, Jaguar, Lenovo, LinkedIn, Maersk (прощавай Ali express і ASOS), Nike, Scania, Porsche, Renault, OnlyFans, AMD, Adobe, BMW, Dropbox (за кілька днів), FedEx, Intel, Mercedes, Nestle.

Зараз ви читаєте новину «Безпрецедентний колапс продажів: в РФ стрімко злетіли ціни на авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути