вівторок, 17 серпня 2021 09:04

Безос судитиметься з NASA через Маска

Безос судитиметься з NASA через Маска
NASA повідомило, що поточний бюджет агентства не дозволяє обрати обидві компанії. Фото: Reuters

Засновник Amazon та аерокосмічної компанії Blue Origin мільярдер Джефф Безос подає в суд на національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору.

Причиною стало рішення NASA передати контракт на будівництво місячного модуля компанії SpaceX Ілона Маска, пише ВВС. Компанія Безоса звинувачує NASA в "незаконній і неналежній оцінці" її пропозицій під час проведення тендеру.

"Ми переконані, що проблеми, виявлені в цій закупівлі, та її результати мають бути вирішені для відновлення справедливості, створення конкуренції та забезпечення повернення Америки на Місяць", - заявили в Blue Origin.

Безос вважає укладену угоду щодо доправлення людей на Місяць між NASA та SpaceX несправедливою. Керівник Blue Origin заявив, що в агенстві погоджували вартість контракту зі SpaceX, хоча обговорень з іншими компаніями не було.

Під час укладання договору NASA повідомило, що поточний бюджет агентства не дозволяє обрати обидві компанії, адже конгрес надав лише $850 млн із передбачуваних $3,3 млрд для реалізації проєкту.

Відповідь на судовий позов має надійти до 12 жовтня. SpaceX поки не коментує ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанія Бренсона відновила продаж квитків на політ у космос і назвала ціну

Безос запропонував керівникові NASA Біллу Нельсону покрити до $2 млрд витрат в обмін на контракт із виробництва місячного модуля. Blue Origin відгукнулася на терміновий заклик NASA розробити посадковий модуль, створила національну команду для проєктування, будівництва та експлуатації системи польоту. Команда розробила безпечну та ефективну конструкцію, яка зможе забезпечити висадку людини 2024 року для постійної місії на Місяці.

Натомість Безос запропонував NASA відшкодувати частину дефіциту бюджету в обмін на контракт. Компанія готова відмовитися від отримання платежів цьогоріч і впродовж двох наступних років.

Зараз ви читаєте новину «Безос судитиметься з NASA через Маска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути