Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2021 07:30

Без участі самця: народилося дивовижне акуленя

Без участі самця: народилося дивовижне акуленя
Дитинча акули, яке народилося без участі самця / Newsflash

В Італії в акваріумі, де більше 10 років немає акул-самців, у акул-самок народилося дитинча.

Вчені вважають, що звичайна гладенька акула може бути продуктом безстатевого розмноження. Батьком замість самця є одна з двох дорослих самок в акваріумі. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акула роздерла чоловіка, який хотів помочитися у воді

За словами співробітників акваріума Acquario Cala Gonone на Сардинії, дві самки живуть пліч-о-пліч вже більше десяти років.

Це може бути перший випадок партеногенетического відтворення у акул. Цей процес природним чином відбувається у деяких рослин, у безхребетних, таких як скорпіони і бджоли, у хребетних, таких як деякі риби і рептилії, і в дуже рідкісних випадках у птахів. Це форма безстатевого розмноження, при якій жіноча яйцеклітина перетворюється в ембріон без запліднення спермою. Зазвичай одна яйцеклітина діє як сперматозоїд і запліднює іншу.

Швидше за все, малюк-акула буде точним клоном однієї з дорослих самок. Персонал акваріума відправив зразки ДНК акул в спеціалізовану лабораторію в надії підтвердити цю теорію.

Якщо теорія підтвердиться, це стане значним науковим проривом. Доказ, що ця форма розмноження можлива у акул, може призвести до подальших досліджень того, чи зустрічається цей процес в інших тварин в дикій природі.

У 2012 році схожий випадок стався в каліфорнійському акваріумі, де в акваріумі народилася маленька акула разом з трьома дорослими самками. Ці акули не контактували з самцями п'ять років. Однак аналіз ДНК показав, що дитинча акули мало генетичний матеріал, відмінний від дорослих. Виявилося, це був випадок тривалого зберігання сперми. Попередні дослідження акул показали, що період зберігання сперми становить від 13 до 28 місяців. З огляду на, що самки не контактували з самцями принаймні 45 місяців, це найтриваліший документально підтверджений випадок зберігання сперми і успішного запліднення для будь-якого виду акул.

В Йорданії, на курорті Червоного моря акула відкусила п'яту парапланеристів. Інцидент стався в Акабскій затоці.

Зараз ви читаєте новину «Без участі самця: народилося дивовижне акуленя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути