середа, 09 червня 2021 10:58

Батько Протасевича повідомив про тяжкий стан сина в СІЗО

Батько Протасевича повідомив про тяжкий стан сина в СІЗО
Протасевич у СІЗО переніс важку форму тонзиліту. Фото: Handout via REUTERS TV

До затриманого опозиційного журналіста та співзасновника білоруського Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича нарешті пустили адвоката.

Про це повідомив його батько Дмитро Протасевич в інтерв'ю "Радіо НВ".

За словами адвоката журналіста, Роман переніс важку форму тонзиліту – запальний процес у піднебінних мигдалинах, який супроводжується болем і почервонінням.

"У нього були проблеми з горлом. Яке лікування надавали, як вони його лікували – нам до кінця невідомо. Через адвоката уточнюватимемо це питання", - прокоментував батько Протасевича.

Дмитро зазначив, що адвокат не міг потрапити до Романа 11 днів. Вчора слідчі дії з ним тривали 7 год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські пропагандисти намагаються приховати тортури над Протасевичем: з'явились вирізані фрагменти з інтерв'ю

"У нас адвокат теж є заручником системи та дає підписку про нерозголошення: не можна розголошувати статті, які інкримінуються, стан підзахисного. Загалом практично все не можна. Адвокатка змогла вийти на зв'язок з нами тільки близько 12 ночі за варшавським часом. 7 годин без перерви слідча відмовлялася відпускати навіть в туалет, доки тривав чи допит, чи то не допит. Ми досі не можемо уточнити в адвоката багато деталей", — розповів Дмитро Протасевич.

Батько вважає, що над сином знущаються та змушують виражати прихильність до режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

"Вони хочуть почути від нього те, що хоче почути Лукашенко. І на це все направлено. Що "опозиція живе на гроші Заходу". Ми це чуємо 26 років. Що "в опозиції розкол". Що "опозиція ні на що не годна, їм потрібні тільки гроші, вони живуть на західних грантах, нічого не варті і як особистості нічого з себе не представляють". Ось основний посил, що від нього хотіли добитися", — сказав він.

Він додав, що робить усе, щоб допомогти сину, щоб до нього допустили лікарів.

"Його здоров'я викликає в нас побоювання. Ми намагаємося знайти до нього шлях. У людей, які утримуються в СІЗО, є рахунок, на який вони можуть замовляти книги в сусідньому магазині. Чомусь книги передавати не можна. У доньки книгу не прийняли, яку вона передавала. І грошей на рахунку немає, хоча вони туди пішли. Ні передач, ні посилок, ні листів у нього з 25 травня немає", — повідомив Дмитро Протасевич.

23 травня білоруський режим Лукашенко звернувся до примусової посадки літака компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, з метою затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту.

3 червня білоруське пропагандистське телебачення продемонструвало "інтерв'ю" з Протасевичем, в якому блогер обмовляє себе, засуджує опозиційну діяльність проти Лукашенка і висловлюється в підтримку режиму.

Зараз ви читаєте новину «Батько Протасевича повідомив про тяжкий стан сина в СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути