четвер, 02 червня 2022 12:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден розглядає можливість закупівлі російської нафти за цінами нижче ринкових

Байден розглядає можливість закупівлі російської нафти за цінами нижче ринкових
Росія опинилася в ситуації, коли змушена продавати нафту в умовах санкційного тиску. Фото: eastnews.ua

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз обговорюють можливість закупівель російської нафти з, нижчою від ринкової ціною замість відмови від її імпорту на тлі різкого підвищення цін на пальне.

Про це 1 червня заявив президент США Джо Байден після віртуальної зустрічі з великими виробниками дитячого харчування, яка в середу відбулася в Білому домі, пише CNN.

"Ми маємо проблему. Європу, яка вирішує ще більше скоротити купівлю російської нафти. Є багато міркувань, що можна зробити, можливо, навіть продовжити купувати нафту, але за обмеженою ціною", - сказав Байден у відповідь на запитання журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саудівська Аравія допоможе нівелювати наслідки нафтового ембарго проти РФ

Росія опинилася в ситуації, коли змушена продавати нафту в умовах санкційного тиску, тож її можна закупити за значно нижчою ціною, ніж зараз генерує ринок.

"Зараз відбувається безліч усього, але ідея, що ми зможемо клацнути перемикачем, щоб знизити вартість бензину, малоймовірна в найближчій перспективі. Я мало що можу зробити сам, щоб знизити високе зростання цін на пальне й продовольство. Наприклад, ми маємо мільйони тонн пшениці, яка не може потрапити на ринок. Це змушує дорожчати все - від буханця хліба до браку продовольства в усьому світі. Те саме з бензином", - резюмував президент США.

Замість конкретних дій, спрямованих на зниження цін на газ і на харчі, Байден прагне полегшити фінансовий тягар для сімей в інших сферах.

"Але ми можемо це компенсувати, передбачивши інші необхідні витрати для сімей, зменшивши їх. Це зменшує інфляцію, ціну на ліки чи дитяче харчування", - додав він.

Європейський Союз подолав опір кількох держав-скептиків та ухвалив політичне рішення про запровадження часткового нафтового ембарго проти Росії.

Згідно з досягнутою домовленістю, ЄС заборонить ввезення російської нафти, яку доправляють морем - це 75% російського експорту. Виняток зробили для трубопровідної нафти. Але Німеччина й Польща до кінця року зобов'язалися зупинити й ці постачання - таким чином нафтофе ембарго покриє 90% російського експорту до Європи.

Через нафтове ембарго Євросоюзу Росія може втратити близько $22 млрд нафтових доходів на рік, пише Bloomberg. Від заборони на експорт нафти в Європу по морю РФ втратить близько $10 млрд на рік. Припинення посачання трубопроводом через північну гілку нафтопроводу "Дружба" в Польщу й Німеччину скоротить доходи ще на $12 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Байден розглядає можливість закупівлі російської нафти за цінами нижче ринкових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути