Ексклюзиви
субота, 21 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден пояснив американцям, чому потрібно далі допомагати Україні

Байден пояснив американцям, чому потрібно далі допомагати Україні
Президент Байден виступає з Овального кабінету 19 жовтня / East News

Думки на сайті CNN аналітика Стівена Коллінсона

Завдання президента Джо Байдена, коли він дивився Америці в очі з Овального кабінету, полягало в тому, щоб пояснити, чому нація, втомлена власними проблемами, має послати $100 млрд, щоб допомогти іншим людям у світі вести їхні війни.

Байден сказав, що Ізраїль і Україна ведуть боротьбу за існування, і що їхні війни не тільки їх власні, а й критично важливі для безпеки кожного американця

Його відповідь полягала в тому, що Ізраїль і Україна ведуть боротьбу за існування, і що їхні війни не тільки їхні власні, а й критично важливі для безпеки кожного американця.

Але найглибшим висновком із його промови було сприйняття загрози для США, їх фундаментальних цінностей у нестабільний політичний вік.

Він благав свою країну шанувати глобальну роль Америки, яка зміцнила стабільний світовий порядок після Другої світової війни, і відмовитися від умиротворення терористів і тиранів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Байден виголосив промову через кілька годин після повернення з Ізраїлю та зустрічі з жертвами терактів ХАМАС, у результаті яких загинуло понад 1400 мирних жителів, і через кілька місяців після його сміливої поїздки до зони бойових дій в Україні.

Президент закликав американців зрозуміти, що якщо "чисте непідробне зло" ХАМАСу та спроба Володимира Путіна "стерти" незалежність України переможуть, то тероризм, що походить із Близького Сходу, знову буде загрожувати американцям, а Росія поставить під загрозу глобальний мир.

Слова Байдена прозвучали не на порожньому місці, а на тлі наближення виборів, на яких він, ймовірно, зустрінеться з колишнім президентом Дональдом Трампом. У 2024 році, як і на двох попередніх виборах, нація, ймовірно, зіткнеться з вибором між інтернаціоналізмом і націоналізмом. "Америка понад усе" та "Зробимо Америку знову великою" Трампа зневажає альянси і традиційну глобальну лідерську роль США. Республіканці, прихильні до Трампа, не проти захисту Ізраїлю через частково вкорінену важливість цієї країни для мільйонів євангельських виборців Америки, але вони хочуть залишити Україну беззахисною перед одним із світових тиранів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Байден намагався зрозуміти заплутані та страшні події за кордоном, діагностуючи небезпеку та пропонуючи шлях уперед, який відповідає американському лідерству, цінностям і статусу "незамінної нації" у світі. Він просить Конгрес схвалити $100 млрд, щоб допомогти Ізраїлю та Україні захиститися – це зараз неможливо, бо половина законодавчої гілки влади фактично заморожена без спікера Палати представників і невелика більшість Республіканської партії перебуває в хаосі.

Глобальний хаос - друг Трампа, адже він обіцяє відновити лідерство сильної особи та стверджує, що лише він може гарантувати безпеку американців. Колишній президент попереджає, що Байден ризикує спровокувати Третю світову, і дав зрозуміти, що шукатиме порозуміння з Путіним, а не захищатиме західну демократію в Україні.

Невдовзі після звернення Байдена кампанія Трампа оприлюднила відео, в якому розповідається про негаразди, пов'язані з виведенням війська США з Афганістану, про допомогу Америки Україні та про недавню атаку на Ізраїль. Завершувалося усе підписом. "Байден – дурний, некомпетентний і слабкий".

Республіканці дедалі більше виступають проти озброєння України

Хоча Байден базував свою аргументацію на високих закликах до цілей США, він стикається з неприємною політичною проблемою. Підтримка багатомільярдної життєво необхідної допомоги для України, до якої він хоче додати ще $60 млрд, слабшає в Штатах. Республіканці дедалі більше виступають проти озброєння України - позиція, яка загрожує здатностям Києва продовжувати опір Путіну.

Хоча існує широка підтримка обох партій щодо посилання більшої кількості життєво необхідної допомоги Ізраїлю напередодні його очікуваного наступу на ХАМАС у Газі, Конгрес залишається паралізованим. Крах більшості в Палаті представників Республіканської партії дає змогу побачити, як може виглядати потенційне повне повернення до влади сил трампістів у Вашингтоні.

Нездатність Республіканської партії домовитися про нового спікера після усунення Кевіна Маккарті більше двох тижнів тому не просто ставить під сумнів життєво важливу допомогу США для посилення боротьби Ізраїлю та України. Це надсилає повідомлення про дисфункцію та внутрішню слабкість США таким суперникам, як Росія, Китай та Іран, чия зовнішня політика ґрунтується на киданні виклику міжнародному порядку під керівництвом США та послабленні американської могутності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Рішення Байдена об'єднати запити про допомогу для Ізраїлю та України викличе жорстку політичну сутичку у Вашингтоні. Як і його твердження, що обидва є союзниками США, які ведуть однакову боротьбу за своє виживання та демократичні цінності американського зразка. Президент пояснив, що просить про екстрений бюджетний запит задля "фінансування національної безпеки Америки" шляхом підтримки "важливих партнерів, включаючи Ізраїль та Україну". Адміністрація також повідомила законодавцям, що планує виділити $14 млрд на безпеку кордонів у новому пакеті фінансування.

Байден стикається з опором республіканців, особливо в Палаті представників, які раді фінансувати боротьбу Ізраїлю проти ХАМАС, але не бачать в Україні найважливіший інтерес США. Попри те, що більшість у Республіканській партії в Сенаті підтримує Україну, сенатор-республіканець Джей Венс оприлюднив погляди трампістського крила на війну, опублікувавши пост у соцмережах після виступу президента.

"Те, що робить Байден, огидно. Він використовує мертвих дітей в Ізраїлі, щоб продавати свою катастрофічну політику щодо України скептично налаштованим американцям. Це різні країни, різні проблеми, і спроба використати Ізраїль для політичного прикриття - образлива", - написав Венс.

Опитування у серпні показало, що 55% американців проти, щоб Конгрес виділив більше фінансування для підтримки України

Опитування показують, що американці не обов'язково приймають позицію Байдена про те, що загрози для України та Ізраїлю однакові. В опитуванні CNN/SSRS, опублікованому в серпні, 55% респондентів заявили, що Конгрес не має дозволяти більше фінансування для підтримки України. Однак одразу після нападів ХАМАС на Ізраїль 76% американців в опитуванні CBS/YouGov заявили, що США мають надіслати гуманітарну допомогу Ізраїлю, приблизно половина з них підтримує відправлення зброї та припасів.

Як і багато інших виступів Байдена, цей був кращим на папері, ніж як політичний спектакль. Хоча його аргументи витримували порівняння з класичними президентськими заявами минулого, у промові не було надихаючої енергетики, наприклад, як у президента Джона Кеннеді, коли той пообіцяв, що Америка "заплатить будь-яку ціну, понесе будь-який тягар", щоб забезпечити виживання свободи за кордоном. Часті словесні спотикання Байдена, настирливий кашель і примружені від віку очі означали, що це було далеко не таке хвилююче звернення. Воно лише розпалило дискусію, чи зможе він виконувати обов'язки під час свого можливого другого терміну, який розпочнеться, коли йому виповниться 82 роки.

Але все ще було відчуття, що президент довіряє своїй країні в момент національної небезпеки.

Найближчі місяці покажуть, чи готова достатня кількість американців слухати президента, чиї низькі рейтинги схвалення відображають результати його зусиль виконати обіцянку 2020 року та відновити нормальне життя і глобальну стабільність.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Байден пояснив американцям, чому потрібно далі допомагати Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути