середа, 09 червня 2021 17:42

Байден і Путін зустрінуться на віллі XVIII століття

Байден і Путін зустрінуться на віллі XVIII століття
Готель-ресторан Des Aux-Vives, якому належить вілла, де 16 червня зустрінуться Байден і Путін / Reuters

Президент США Джо Байден і глава Росії Володимир Путін зустрінуться 16 червня на швейцарській віллі XVIII століття, з території якої розгортається краєвид на Женевське озеро.

Глави держав обговорюватимуть втручання росіян в американські вибори, російські кібератаки, порушення прав людини в Росії та агресію РФ проти України. Усі ці теми на порядку денному, відколи Байден вступив на посаду президента 20 січня цього року. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден їде в першу закордонну подорож: що й і з ким обговорить

Минулої п'ятниці Путін заявив, що очікує, що переговори відбудуться в позитивній атмосфері, але не очікує жодного прориву.

Швейцарська поліція та армія вже зачинили два парки, що оточують віллу Ла Гранж, і встановили навколо барикади й колючий дріт.

Швейцарія, яка не приєдналася до західних санкцій проти Росії за анексію Криму 2014-го, наполегливо лобіювала першу за останнє десятиліття зустріч між лідерами США й Росії.

В епоху Холодної війни президент США Рональд Рейган і лідер СРСР Михайло Горбачов провели перший саміт теж у Женеві в листопаді 1985-го, і домовилися продовжити скорочувати свої ядерні арсенали.

2009 року в Женеві держсекретар США Гілларі Клінтон подарувала главі МЗС Росії Сергію Лаврову жовту коробку з червоною кнопкою "Перезавантаження", що символізувало покращення відносин за президента Барака Обами. Але слово "Перезавантаження" було неправильно перекладено російською як "Перевантаження", що створило незручний момент.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і Лавров супроводжуватимуть Байдена й Путіна.

Класична вілла розташована в парку на березі озера. З парку, у якому ростуть секвої, та прикрашеного старовинними фонтанами, розгортається чудовий краєвид на Женевське озеро.

Планується, що Байден також проведе переговори з президентом Швейцарії Гі Пармеліном.

Зараз ви читаєте новину «Байден і Путін зустрінуться на віллі XVIII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути