пʼятниця, 07 лютого 2020 08:54

Авіакатастрофа в Ірані: журналістів переслідують за публікації про збитий літак МАУ

Авіакатастрофа в Ірані: журналістів переслідують за публікації про збитий літак МАУ
У Ірані влада тисне на журналістів після публікацій про збитий літак МАУ і зорганізованих в країні протестів. Фото - glavcom.ua

У Ірані десятки журналістів зазнають тиску влади після публікацій про збитий літак МАУ і зорганізованих в країні протестів.

Силовики викликали журналістів на допити, проводили у них обшуки, вилучали комп'ютери і телефони, змушували закривати акаунти в соцмережах. Також низка медійників отримували погрози. Про це 6 лютого повідомила міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів (RSF).

Зазначається, що як мінімум 21 журналіста в Ірані викликали і допитували співробітники розвідки, які працюють на елітний Корпус вартових Ісламської революції або Міністерство розвідки.

Співробітники іранської розвідки, за даними RSF, після збиття літака МАУ прийшли обшукувати будинки і офіси окремих журналістів. Під час обшуків силовики забрали комп'ютери, мобільні телефони, книги, документи і рукописи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа літака МАУ: Іран припинив ділитися з Україною доказами

Поки жоден із журналістів не заарештований, але окремих з них роботодавці попередили, що їм варто бути обережними у висловлюваннях у соціальних мережах. Декому із журналістів навіть довелося закрити свої акаунти в соцмережах Instagram, Twitter і Facebook або ж припинити публікувати на цих платформах будь-які висловлювання. Тиск журналісти відчули після того, як відмовилися публікувати заяви держави, які, за словами журналістів, були помилковими.

Зараз 80 іранських журналістів підготували спільну заяву, у якій висловлюють прикрість, що вони поширювали "державну брехню" про літак МАУ.

"Усі газети, за погодженням з державними радіо і телебаченням, не маючи ніякого незалежного розслідування, повторили цю велику брехню, а потім потерпали від зневаги, коли на світ пролилася правда", - сказано в заяві медійників.

За даними Репортерів без кордонів, Іран займає 170-те місце із 180 країн світу у Світовому індексі свободи преси RSF за 2019 рік.

8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. 11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа в Ірані: журналістів переслідують за публікації про збитий літак МАУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути