вівторок, 16 жовтня 2018 08:01

Аварія російського "Союзу": назвали ймовірні причини

Аварія російського "Союзу": назвали ймовірні причини
Аварія російського "Союзу" могла статися через технічні несправності. Фото - Reuters

Російська держкомісія назвала можливу причину аварії "Союз-ФГ" на Байконурі 11 жовтня. Основна версія – аварії – технічні відмови, а не навмисне пошкодження.

"Серед можливих версій розглядається відмова центрального датчика. Попередньо, один з бічних блоків першого ступеня зіткнувся з центральним блоком через те, що пірозамок не спрацював і не відкрив кришку реактивного сопла бака окислювача, з допомогою якого бічний блок повинен відділитися від центрального блоку. Це могло статися через відсутність команди, бо датчик, що фіксує вихід верхівки бічного блоку, міг бути пошкоджений і не спрацювати", - повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на власні джерела.

Розглядають версії інших несправностей – самого піропатрона або погане кріплення блоків ракети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися кадри з місця приземлення капсули "Союза"

"Якщо причина виявиться в датчику, то треба перевірити повний цикл етапів складання ракети на Байконурі. Потенційно при складанні він міг отримати ушкодження і не спрацювати, однак датчик міг поступити в несправному вигляді і від субпідрядника, однак тоді контроль на заводі він би навряд чи пройшов. Можливо, через погане кріплення при відділенні блоків другої ступені один з них міг зачепити центральний блок, чим викликав аварію", - сказав співрозмовник агентства.

Таким чином, друга ступінь втратила орієнтацію, спрацювало аварійне вимкнення двигунів другого ступеня. Корабель відокремився від неї, розділився на відсіки, потім спрацював аварійний парашут.

11 жовтня в Казахстані після запуску ракети "Союз" з космодрому Байконур сталася "аварія носія". На борт МКС повинні були відправитися американський астронавт Тайлер Хейг і російський космонавт Олексій Овчінін. Все було готове до зльоту, і ракета відірвалася від землі, однак сталася аварійна ситуація – друга ступінь ракети втратила орієнтацію і двигуни вимкнулися. Екіпаж в аварійній капсулі відокремився від корабля і приземлився. Обидва космонавта вижили і не потребували медичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Аварія російського "Союзу": назвали ймовірні причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути