Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2024 11:32

Арешт Дурова оголив потребу РФ у безпечних каналах військового зв'язку

Арешт Дурова оголив потребу РФ у безпечних каналах військового зв'язку
Telegram став основним месенджером війни в Україні. Фото: pixabay.com

Затримання засновника Telegram Павла Дурова у Франції оголило масштабний статус застосунку для обміну повідомленнями під час війни.

Вторгнення РФ в Україну перетворило Telegram із нішевого комунікаційного інструменту для освічених верств Росії на глобальне явище, пише The New York Times.

"Застосунок дозволив мільйонам людей стежити за розвитком подій на полі бою практично в режимі реального часу. Додаток перетворив солдатів на оповідачів конфлікту, що розгортається навколо них, і дав як пропагандистам, так і незалежним журналістам трибуну в боротьбі за серця і розум тих, хто стежить за війною", - сказано в повідомленні.

Telegram був заснований Дуровим разом із його братом у 2013 році. Дуров - громадянин Франції, який народився в РФ.

"Сьогодні кожен другий російський громадянин використовує Telegram або для отримання інформації, або для спілкування з іншими, порівняно з приблизно 38 відсотками на початку війни. Багато росіян звернулися до програми обміну повідомленнями, щоб отримати новини про війну після того, як Кремль заборонив більшість інших великих західних соціальних медіа-платформ у країні, включаючи Facebook та Instagram. Російський уряд закрив низку незалежних газет, веб-сайтів, радіо- та телевізійних станцій, а також ув'язнив сотні людей за сумніви в офіційному наративі путінської війни", - йдеться у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції Дурову висунули звинувачення у 12 злочинах

Приблизно кожен четвертий росіянин щодня читає Telegram-канали, які надають реальніший погляд на війну. П'ять років тому цей показник становив лише 1%.

Інших цікавить надійне шифрування та конфіденційність програми, що робить Telegram привабливим засобом передачі особистої інформації в час ескалації цензури та репресій у РФ.

"Поєднання великої аудиторії Telegram і передбачуваної безпеки платформи зробили його улюбленим інструментом спілкування в Росії як для прихильників вторгнення, так і для противників. Незалежні журналісти, які зараз перебувають у вигнанні, використовували додаток, щоб продовжувати висвітлювати війну та інформувати російську аудиторію про її втрати", - зазначається в статті.

Маловідомі військові блогери та аналітики зібрали мільйони підписників у Telegram одразу після вторгнення, ставши арбітрами щодо перебігу війни. Волонтери використовували застосунок для збору пожертв і допомоги в евакуації цивільних осіб, які потрапили в бойові дії.

Telegram також став відомим джерелом інформації про війну в Україні. Багато хто звертається до програми задля сповіщень про повітряний наліт.

Найпоказовішим є те, що солдати на передовій застосовують Telegram. Відсутність обмежень щодо насильницького контенту означає, що застосунок став порталом із найжахливішими відео бойових дій, які розкривають реальність війни 21-го століття, де дрони та бодікамери створили величезну кількість кадрів у реальному часі.

Російські солдати також регулярно використовують Telegram для передачі один одному військової інформації.

"На сьогоднішні Telegram став, мабуть, основним засобом управління підрозділами", - написав провоєнний російський канал "Рибар" після затримання Дурова.

Сила Telegram формувати наратив війни стала очевидною влітку 2023-го, коли російський воєначальник Євген Пригожин використав додаток, щоб оголосити про своє короткочасне повстання проти російського військового командування.

Затримання Дурова загрожує статусу Telegram як домінуючого медіа, що веде хроніку війни. Деякі аналітики висловили занепокоєння щодо стійкості захисту конфіденційності Telegram після того, як французькі ЗМІ повідомили, що правоохоронні органи країни прагнуть отримати доступ до бази даних приватних чатів у програмі.

Російський Telegram-канал Baza, близький до спецслужб країни, повідомив у понеділок, що силовики країни отримали вказівку видалити додаток зі своїх телефонів.

"Усі, хто звик використовувати Telegram для конфіденційних розмов і чатів, повинні негайно видалити їх і не робити цього в майбутньому", - написала у неділю в Telegram російська пропагандистка Маргарита Симоньян.

Російський уряд і раніше намагався вивести людей з Telegram, частково через страх передати компанії, якою керує Дуров, конфіденційну інформацію про національну безпеку. Але спроба 2018 року заблокувати доступ до програми виявилася марною. Через два роки уряд РФ відмовився від цих спроб.

Відтоді Telegram став основним каналом для повідомлень російського уряду.

25 серпня стало відомо, що Дурова затримали в аеропорту Парижа, коли він вийшов з приватного літака в аеропорту Ле-Бурже.

Міністерство юстиції Франції видало ордер на арешт Дурова в рамках розслідування злочинів, включаючи шахрайство, незаконний обіг наркотиків, кібербулінг, організовану злочинність та пропаганду тероризму.

Французький телеканал TF1 повідомив, що Дуров у Франції був включений до списку розшукуваних осіб. Він отримав французьке громадянство у 2021 році.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Дурова оголив потребу РФ у безпечних каналах військового зв'язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути