Ексклюзиви
субота, 17 грудня 2022 09:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Японія заявила про найбільше нарощування військової сили з часів Другої світової

Японія заявила про найбільше нарощування військової сили з часів Другої світової
Японія стане третьою у світі країною за обсягом витрат на оборону після Сполучених Штатів Америки і Китаю. Фото: pixabay.com

Влада Японії оголосила про найбільше нарощування військового потенціалу з часів Другої світової війни.

Оскільки регіональна напруженість і вторгнення Росії в Україну розпалюють побоювання війни, країна розробила план вартістю $320 млрд, який передбачає закупівлю ракет, здатних завдати удару по Китаю, а також підготовку Японії до тривалого конфлікту, пише Reuters.

"Масштабний п'ятирічний план, який колись був немислимий для пацифістської Японії, зробить її третьою у світі країною за обсягом витрат на оборону після Сполучених Штатів Америки і Китаю", ‒ ідеться у повідомленні.

Прем'єр-міністр країни Фуміо Кісіда заявив, що нарощування сил є "відповіддю на різні виклики безпеці", з якими зіштовхнулася Японія. Його уряд занепокоєний тим, що РФ створила прецедент, який може заохотити Китай напасти на Тайвань, загрожуючи прилеглим японським островам, порушуючи постачання напівпровідників і потенційно перекриваючи морські шляхи, якими постачається нафта.

"Це задає новий курс для Японії. Якщо все буде виконано належним чином, самооборона країни стане реальною, ефективною силою світового рівня", ‒ сказав адмірал, який командував японським флотом у 2008 році Йодзі Кода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розмістила на Курилах ракетні комплекси

Уряд країни заявив, що також накопичуватиме запасні частини та інші боєприпаси, розширюватиме транспортні можливості та розвиватиме можливості кібервійни. Раніше у своїй післявоєнній конституції Японія відмовилася від права вести війну і від засобів для цього.

"Вторгнення Росії в Україну є серйозним порушенням законів, які забороняють застосування сили, і похитнуло основи міжнародного порядку. Стратегічний виклик з боку Китаю є найбільшим, з яким Японія будь-коли стикалася", ‒ йдеться в стратегічному документі.

Окремий документ стратегії національної безпеки Японії, який вказує на Китай, Росію та Північну Корею, обіцяє тісну співпрацю з США та іншими країнами-партнерами для стримування загроз встановленому міжнародному порядку.

У відповідь Пекін вже обвинуватив Японію в неправдивих заявах про військову діяльність Китаю в новій стратегії безпеки.

7 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку позиції Японії щодо її Північних територій, а саме – Курильських островів. Україна визнає, що ці території знаходяться під окупацією Росії.

У лютому директор департаменту МЗС Японії Хідекі Уяма заявив, що Росія окупувала Південні Курили. Пізніше РФ відмовилася від переговорів з Японією щодо мирної угоди.

Зараз ви читаєте новину «Японія заявила про найбільше нарощування військової сили з часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути