вівторок, 08 червня 2021 13:27

Англійську витісняють як "робочу мову" ЄС на користь іншої

Англійську витісняють як "робочу мову" ЄС на користь іншої
Британський прем'єр Борис Джонсон і президент Франції Еммануель Макрон на параді кінних гвардійців в Лондоні 18 червня 2020 року / Getty Images

Уряд Еммануеля Макрона розробляє плани заміни англійської на французьку як "робочої мови" ЄС, коли Франція головуватиме в Раді ЄС 2022-го.

Франція планує використати перше президентство після Brexit, щоб просунути рідну мову як lingua franca Брюсселя. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайфхаки для вивчення популярних іноземних мов

"Навіть якщо визнаємо, що англійська - робоча мова, і її широко практикують, база для самовираження французькою залишається повністю актуальною в установах ЄС. Маємо зробити так, щоб французька по-справжньому повернула позиції, а також смак і гордість багатомовності", - сказав високий французький дипломат.

Неназваний дипломат сказав, що всі засідання Ради ЄС на високому рівні будуть французькою замість англійської протягом шести місяців головування Парижа. Рада ЄС - орган, який допомагає визначати політичний порядок денний в Брюсселі. Примітки та протоколи також будуть "передусім французькою", і Рада очікує, що всі листи від Єврокомісії створюватимуть тією ж мовою.

"Завжди проситимемо Комісію надсилати нам французькою листи, які вона хоче адресувати владі Франції, і якщо вони не зроблять цього, дочекаємося французької версії", - сказав дипломат.

Франція головуватиме з січня по червень 2022 року. Це буде вперше з 2008-го, коли французьким президентом був ще Ніколя Саркозі.

Міністри уряду Макрона висловили велику зацікавленість у просуванні французької над ерзац-англійською, яку використовують в ЄС. Особливо тепер, коли Велика Британія вийшла з блоку.

Французький міністр у справах ЄС Клеман Бон і держсекретар Жан-Батист Лемуан заявили у квітні, що головування створює "можливості підняти цю життєво важливу боротьбу за багатомовність".

У статті для Le Figaro вони сказали, що використання французької в Брюсселі "зменшилося на користь англійської, а частіше на користь Globish – ерзац-англійської, яка звужує кругозір і обмежує здатність самовираження".

Зараз ви читаєте новину «Англійську витісняють як "робочу мову" ЄС на користь іншої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути