Ексклюзиви
пʼятниця, 30 квітня 2021 17:58

Лайфхаки для вивчення популярних іноземних мов

Вивчення іноземної мови підвищує навички слухання та пам'яті. Якщо людина знає іншу мову, то вона працює більш ефективно і відповідально в багатокультурному світі.

Gazeta.ua підготувала добірку корисних порад, як легко вивчити китайську, англійську та німецьку мови.

Автор: ukr.media
  Лайфхаки вивчення популярних іноземних мов
Лайфхаки вивчення популярних іноземних мов

Китайською мовою розмовляють 1,5 млрд населення. Більшість країн світу мають зв'язки з КНР, тому знання цієї складної мови допоможуть виділити працівників у бізнес-середовищі.

"Найважчим у вивченні китайської є її тональність. В європейських мовах такого немає. Варто пам'ятати, що тони - це не інтонація і "співати" їх не треба. Для кращого засвоєння чотирьох тонів потрібна практика. Треба практикувати не кожен тон окремо, а скоріше їх поєднання. Всього існує 16 таких поєднань.

Для того щоб опанували китайську мову, бажано займатися 2-3 рази на тиждень по 45-60 хвилин. На пробному занятті ти розумієш, що може учень і скільки часу треба на засвоєння певного матеріалу. Все дуже індивідуально. Не існує чарівної пігулки, тому це час і старання. Потрібно не боятися робити помилки і приділяти більше часу практиці та засвоєнню матеріалу", - зауважила викладачка англійської і китайської мов Аліса Александрова.

Для 500 млн жителів планети англійська мова є рідною. У світі англійською мовою спілкуються в мандрівках або під час ділових заходів. В будь-якій країні можна порозумітися завдяки англійській мові. Крім того, вона є офіційною мовою ООН.

Результат вивчення англійської залежить від бажання та наполегливості, переконана викладачка англійської та польської мов Інна Зозуля:

"Дорослим складніше вивчити мову, ніж дітям. Це зумовлено фізіологічними особливостям формування і розвитку мовленнєвого апарату. Це складно, але реально. За основу в навчанні раджу брати вже знайомі для вас тексти. Наприклад, англомовні пісні або фільми, які переглядали багато разів. Пісні допоможуть правильній вимові і швидкому запам'ятовуванню перекладу. Перегляд фільмів іноземною із субтитрами розвиває вміння сприймати мову на слух.

Нові складні слова краще вивчати асоціативними словосполученнями. Уявіть ситуацію зі свого життя, де можна було б використати це слово, запам'ятайте його в поєднанні з іншими. Наприклад, вам потрібно вивчити слово "метро". Вибудуйте логічний зв'язок з цим словом: "багато людей в метро", "сьогодні зранку багато людей перебували в метро". Набагато ефективніше вивчати мову 15 хвилин щодня, ніж 1 раз на тиждень по 1,5 години".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчіться визначати пріоритети - як організувати дистанційну роботу

Репетиторка з англійської Юлія Нечипоренко зауважила, що найскладнішим у вивченні англійської є граматика, оскільки існує велика кількість часів, яких немає в слов'янських мовах:

"Для вивчення англійської потрібно приділяти заняттям не менше 2-3 годин з репетитором на тиждень. Акцентувати увагу потрібно на лексиці. Дорослим цікавіше опанування інформації не за схемою учитель-учні, а як партнери. Треба вибирати не тільки розмовні теми, які є в навчальних планах, а й психологічні та філософські".

Зазвичай дорослі люди відчувають брак вільного часу, тому пріоритети щодо вивчення англійської змінюються.

"Рекомендую збалансувати графік і зробити так, щоб між заняттями був приблизно однаковий інтервал. Мінімум 2-3 заняття на тиждень. Не беріть заняття по 1,5 години, бо якщо це заняття після важкого робочого дня, то ефективність буде дуже низькою. Одне заняття має тривати 50-60 хвилин.

Рекомендую починати з мінімального рівня, а згодом переходити до методу занурення. Він є дуже ефективним у свідомому віці. Під час його використання і переписки, і розмови викладача з учнями відбуваються виключно англійською. Іноді учень потребує звичайних традиційних занять, де розбирають граматику та здійснюють влучний переклад. Дуже дієвим способом вивчення є слухання подкастів. Це непогана можливість пасивно прокачувати свою англійську", - наголошує викладачка англійської та китайської мов Аліса Александрова.

Репетиторка англійської мови Аліна Тютюнник переконана, що до кожного учня можна знайти підхід:

"Учень може відмовлятися вивчати мову, бо йому просто не цікаво або не подобається форма викладу інформації від репетитора. У такому разі необхідно подумати про те, що варто змінити мовні курси або самого репетитора. От побачите, що результат не змусить на себе чекати. Варто пам'ятати, що кожен учень має свій тип темпераменту, рівень знань та концентрації уваги. Репетитору треба враховувати всі ці критерії, аби потім не виникало подібних проблем".

Німецьку мову вважають однією із найскладніших, проте щороку вивчати її хочуть все більше людей. Причиною зростання інтересу стають в основному економічні міркування. Німеччина вважається надійним економічним партнером та привабливим місцем для здобуття освіти.

"У школі вивчала німецьку як третю мову. Спочатку здавалося, що її нереально вивчити. Найскладніше - це артиклі та роди. Відмінювання для всіх, хто вивчає німецьку, є найскладнішим. Німецька - дуже логічна мова. Потрібно лише, аби хтось вказав на цю логіку. Якщо учню вказати на ці нюанси, то вивчення мови стає значно легшим. Частіше за все, коли дають таблицю, то це простий набір артиклів, які незрозуміло, де використовувати. Дуже важливо слухати аудіо та відео, щоб чути правильну вимову. Якщо багато слухати, то починаєш звикати до вимови. Також, якщо зрозуміти, як змінюються артиклі, то все інше здається досить простим. Як на мене, німецька значно легша за англійську мову", - каже репетиторка німецької мови Валерія Гарбузова.

Психологи довели, що людина, яка володіє двома мовами, може використовувати їх одночасно. Двомовні люди з часом навчаються переходити з однієї мови на іншу при використанні їх у різних ситуаціях. Така здатність мозку допомагає двомовним дітям краще впоратися із завданнями. У них краще розвинена довгострокова й короткострокова пам'ять. Вільне володіння двома мовами підвищує їх здатність до вивчення третьої мови. Діти, які володіють двома й більше мовами, здатні швидко засвоювати нові поняття та концепції. Це стосується не тільки вивчення нових мов, а й інших областей знань: математики, фізики та іншого.

Зараз ви читаєте новину «Лайфхаки для вивчення популярних іноземних мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути