Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2024 06:16

Аналітики оцінили ймовірність анексії Росією Придністров'я

Аналітики оцінили ймовірність анексії Росією Придністров'я
Аналітики ISW прокоментували політику РФ щодо невизнаного Придністров'я. Фото: understandingwar.org

Представники невизнаної "влади" Придністровського регіону Молдови, який перебуває під контролем проросійських сепаратистів, можуть організувати фейковий "референдум" щодо приєднання так званої "ПМР" до Росії 28 лютого.

Ймовірно, про це буде заявлено на нещодавно анонсованому на цю дату "Конгресі депутатів Придністров'я", повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що в підконтрольному Кремлю регіоні нині проживає приблизно 470 тисяч осіб.

"Приводом для такого заклику буде нібито необхідність захистити російських громадян і "співвітчизників" у Придністров'ї від загроз з боку Молдови чи НАТО, чи обох", - йдеться у повідомленні.

Аналітики припускають, що російський диктатор Володимир Путін міг би оголосити про анексію Придністров'я під час свого запланованого звернення до Федеральних зборів Росії 29 лютого. Хоча це здається малоймовірним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГУР заперечило, що Придністров'я буде проситись у Росію

"Швидше за все, Путін привітає будь-які дії Конгресу депутатів Придністров'я та висловить свої зауваження щодо ситуації", - зазначають в ISW.

Експерти оцінюють ситуацію як попередження "про серйозну подію з невизначеною ймовірністю".

"Представники уряду Молдови заявляють, що станом на 22 лютого ситуація в Молдові навряд чи погіршиться", - йдеться в огляді.

Аналітики наголошують, що Кремль вважає неприйнятним статус Молодови як кандидата у члени ЄС, так само, як він вважав неприйнятною Угоду про асоціацію України з ЄС у 2014 році.

"Кремль прагне використати Придністров'я як контрольовану Росією проксі, яку він може використати, щоб, серед іншого, зірвати процес вступу Молдови до ЄС. Кремль історично домінував у геополітичній орієнтації Молдови через проросійських політичних проксі в уряді Молдови", - йдеться у повідомленні.

Крім того, РФ може прагнути використати Придністров'я як "місце, з якого вона може проводити операції гібридної війни проти Молдови, України та НАТО".

"Зрештою, вона може спробувати дестабілізувати Молдову за допомогою Придністров'я, щоб створити кризу на південно-східному фланзі НАТО. Ці цілі взаємно сумісні", - йдеться у повідомленні.

Так званий "депутат парламенту ПМР" Вадим Кравчук заявив, що мета з'їзду, призначеного на 28 лютого, - "приєднатися" до РФ.

Водночас Бюро реінтеграції Молдови заявило, що уважно стежить за ситуацією в невизнаному Придністров'ї. Сказали, що за наявною інформацією, "немає підстав вважати, що ситуація у регіоні може погіршитися".

Зараз ви читаєте новину «Аналітики оцінили ймовірність анексії Росією Придністров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути